Елина Тодорова е българска студентка в IV курс с европейска награда по хирургия. За пътя към медицината и успеха разказва нейният учител от Военномедицинска академия (ВМА) доц. д-р Ивелин Такоров.

Д-р Такоров е водещ български хирург, а Елина – бъдещ такъв.

„Специализантите тук много добре ме приемат, виждам те как пишат различни научни статии и аз по същия начин исках да се включа в такова нещо и ми се отдаде възможност в този конгрес…“, казва студентката.

„На всички им изглежда много лъскава хирургията – от сериалите и филмите. Обаче като дойдат да работят по 12 часа на ден, им се вижда непосилно и съответно намират своето поприще в други отдели на медицината“, уточнява д-р Такоров.

Този месец Елина спечели I място в категория „Хирургия/устна презентация“ в  19-ото издание на Международния конгрес по медицински науки, в което тази година има близо 450 участници. Това е една от най-големите и уважавани студентски конференции в Европа.

„Това е едно поставено добро начало на нейната кариера, но е едно минимално усилие на фона на това, което тепърва ще положи, за да може да се развие като хирург. Мястото да се развие човек като хирург е тук, в операционната и зад бюрото с четене на стотиците достъпни учебници в днешно време“, предупреждава доцентът.

Елина печели наградата си, след като представя успешно сложна операция, която е наблюдавала именно в Първа клиника по коремна хирургия на Военномедицинска академия.

Елина е стажант повече от година във Военномедицинска академия. Вече е имала възможност да наблюдава и как се справят лекарите по време криза.
Елина вярва, че бъдещето ѝ принадлежи на България.

„Аз смятам, че трябва да остана тук. Още когато започвах да уча медицина, знаех, че ще работя тук. Знам, че в един момент, както доцентът е пътувал, сигурно и на мен това ще ми се случи. Със сигурност искам да се развивам тук, защото тук съм родена, тук са всички мои познати и не виждам смисъл да отида някъде в чужбина“, категорична е младата жена.

Гледайте повече във видеото!