Точно 107 години са минали от раждането на д-р Сребра Родопска, разработила българската туберкулозна ваксина. Екип на „Тази събота“ се срещна с нейния внук - Георги Бобев.

Близо четвърт век е необходим на учени от института „Луи Пастьор“ във френския град Лил от първите проучвания до доказването, че БЦЖ ваксината може да бъде прилагана върху човек успешно срещу туберкулозата.

Снимка: btvnovinite.bg

Като за всяка друга ваксина и за нея се водят спорове. 23 държави никога не са препоръчвали тази ваксина масово или вече са спрели. Само четири страни в света я произвеждат - сред тях и България. А точно преди 107 години, на 17 април, е родена и българката, разработила българската туберкулозна ваксина - д-р Сребра Родопска.

„Тя беше много интересен човек, изключително ерудиран, при все, че имаше проблеми със слуха от рано, но четеше изключително много и беше много любознателна“, разказва нейният внук.

Снимка: btvnovinite.bg

Георги Бобев помни баба си от по-късните й години като интелигентен, любящ и добър човек.

„Темата БЦЖ винаги е присъствала в нашето семейство и тези три букви винаги са имали особен смисъл в нашето семейство“, казва той.

Веднага след дипломирането си д-р Сребра Родопска започва работата в Института по заразни и паразитни болести в София. След края на Втората световна война тя заминава със съпруга си на специализация във френския институт „Луи Пастьор“, където вече се произвежда перорална ваксина.

Снимка: btvnovinite.bg

Връщайки се у нас, тя започва емпирична работа в лаборатория към НЦЗПБ за създаването на българска БЦЖ ваксина. За производството ѝ се използва московски ваксинален субщам 374А.

От 1951 г. в България БЦЖ ваксината е приета като задължителна. Нашата страна е първа в Европа и втора в света след Япония във въвеждането. След тестване в референтни лаборатории на СЗО в Женева, Канада и САЩ българската ваксина започва да се разпространява в три континента.

Снимка: btvnovinite.bg

В началото на месец март тази година учени от Нюйоркския технологичен институт анализират свои проучвания и обобщават възможната връзка между БЦЖ ваксинацията и разпространението на коронавируса. Клинични тестове вече текат в Нидерландия и Австралия.

Внукът на д-р Сребра също завършва медицина.

Снимка: btvnovinite.bg

„Медицината винаги е била част от нашето семейство и от нашия живот. Телефонът вкъщи никога не е спирал да звъни с пациенти по всяко време, така че както и в повечето лекарски семейства, това става като част от живота на децата, които избират своя път“, разказва Георги Бобев.

Той казва, че е вярващ - в доброто, в човека, във възможностите му.

„Много е важно ние да вярваме, защото доверието между лекар и пациент е в основата на успешното лечение. Трябва да сме оптимисти и да вярваме и аз съм сигурен, че ще се справим“, смята внукът на д-р Сребра Родопска.