Д-р Абдулах Заргар, който е от ирански произход, вече има българско гражданство. Разказахме ви за него преди дни, когато липсата на гражданство го принуди да напусне поста на директор на общинската болница в Исперих.

Д-р Заргар загуби длъжност, но не загуби подкрепата на пациентите си, колегите си и местните управници. Благодарения на нея той получи гражданство – вицепрезидентът Илияна Йотова разписа вчера указа.

Д-р Абдулах Заргар пристига в България през 2004 г., но още в началото се сблъсква с проблеми – осъден е заради недекларирана валута при преминаването на границата. Започва работа, като ортопед в болница във Варна, а 9 години по-късно поема управлението на  болницата в Исперих. Поканата идва от Гюнай Хюсмен, който днес е областен управител.

„В началото всички го посрещнаха на нож, на тръни – как така иранец някакъв ще бъде управител на болницата в Исперих. Гласуваха да го назначат временно като управител на тази болница и оттогава насам минаха вече осем години“, спомня си Хюсмен.

След 8 години временно управление д-р Заргар е отстранен заради липсата на българско гражданство. Неговия пост поема доктор Иван Гайдаров, който привлича д-р Заргар на работа, за да стабилизира болницата.

Вече само като редови лекар в болницата д-р Заргар ежедневно приема пациенти, а пред кабинета му винаги има чакащи.

Лекарите в болницата подкрепят опитите на д-р Заргар да получи български паспорт.

От bTV разбрах, че съм получил гражданство, каза в предаването „Тази неделя“ д-р Абдулах Заргар.

Той разказа и за трудния път до това спокойно да може да живее и работи в България.

Преди да дойде у нас е учил в Русия и Англия. Идва в България да прави аспирантура, за езика му помагат познанията по руски.

Признава, че присъдата за недекларирана валута, която получава, когато влиза у нас, е един от най-трудните моменти в живота му.   

„Заргар“ означава „златар“. Целият род на д-р Заргар са златари.

Баща му обаче му казал: „От теб бизнесмен няма да стане, иди да си намериш друга работа“.

За него не е важно дали ще се върне отново на поста директор на общинската болница в Исперих, иска само да отговори на добрината на хората, които са го подкрепили.