Лари не е просто домашен любимец. Този котарак е най-стабилната фигура на „Даунинг стрийт“ 10. От 15 февруари 2011 г., вече 10 години, бившият бездомник, осиновен от най-стария лондонски приют "Батърсий догс енд кетс хоум" е на щат Главен ловец на мишки във Великобритания.

Историята на Лари е достойна за роман и доказателство защо всички животни заслужават втори шанс - един ден може да си бездомен и да живееш на улицата, а на другия, да имаш свободен достъп през главния вход на „Даунинг стрийт“, да спиш в скута на Доналд Тръмп и да имаш профил в „Туитър“ с половин милион последователи.

Снимка: Getty Images

Всичко започва от най-стария приют в Англия, основан през 1860 г., където професионалисти като Джоана Пузо полагат сериозни грижи за спасените бездомници.

„Лари беше улична котка, живееше на улиците на Лондон. Той дойде при нас с много малко история. Не знаехме много за живота му, преди да дойде в „Батърсий". Оцелявал е, хранейки се с отпадъци, вероятно е ловувал мишки. И точно тогава от „Даунинг стрийт“ 10 влязоха във връзка с нас , ако можем да им предложим котка, която да е Главен ловец на мишки на „Даунинг стрийт“ и Лари беше перфектния кандидат“, разказва Лари.

Само година след началото на кариерата му, бъдещето му е белязано със заплаха за уволнение от премиера Камерън, който свидетелства лично, че Лари е уловил три мишки, но след това е загубил ловджийския си хъс. В края на мандата си Камерън опроверга официално слуховете, че не харесва Лари. И за доказателство показа на депутатите своя снимка с Лари в скута си.

„Мисля, че основното послание е, че на спасените бездомни котки трябва да се дава шанс. Всяка котка, която идва в спасителния ни център преминава през сериозен медицински преглед, ваксинация и обезпаразитяване и Лари е истински посланик на ,,Батърсий" , за всички спасени котки по света, за това колко далеч могат да стигнат те тръгвайки от животът на улицата“, казва Джоана.

Снимка: Getty Images
Въпреки че е всеобщ любимец на журналистите, фотографите и снимачните екипи, разположени пред резиденцията, които го възнаграждават с галене и закуски, Лари често ги шокира с дългогодишната си вражда с Палмърстън, черно-белия обитател на резиденцията на финансовия министър.

Вероятно този характер му помага да съжителства и с Тереза Мей, а сега и с Борис Джонсън. "Всички те рано или късно разбират, аз съм този, който управлява мястото", пише в един от туитовете на Лари.

Снимка: Getty Images

А посланието на неговата история е универсално.

„Знам, че в България има голям проблем с бездомните котки и кучета и дори и те заслужават достоен живот и шанс“, казва Джоана.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!