Замърсяването на р. Искър до ВЕЦ „Своге“ не е прецедент, това се е случвало и до яз. „Въча“. Това заяви в „Тази събота“ инж. Димитър Куманов от риболовен клуб „Балканка“. Той обясни, че тогава рафтинг любители са се включили в почистването на водоема и посочи, че и сега може да се използва подобна тактика. 

„Хора с лодки влизат, пълнят чували и излизат. Това беше направено на яз. „Въча“. Тук е малко по-трудно, защото теренът е по-стръмен, но винаги може да се измисли нещо. Самите ВЕЦ-ове имат съоръжения за събиране на боклуци, но не вярвам да са готови за чак такова количество“, обясни Куманов. 

Вчера на извънредно заседание, свикано от премиера Бойко Борисов, правителството отпусна 220 хил. лв. за почистване на отпадъците от коритото на река Искър. Според Куманов парите са много. Той уточни, че една част от средствата ще отидат за транспорт и към сметищата, където отпадъкът ще бъде депониран. 

„Когато сме чистили реките, кметството си организира транспорта за своя сметка. Тогава депонирането не трябва да струва пари. Множко ми се струват, но няма никакви критерии“, допълни той. 

Куманов беше категоричен, че всички са виновни за замърсяването на водоема: „Хората имат реките за боклучарник. По-лошото – множество фирми използват бреговете на реките за сметища. Тези фирми винаги са с връзки, на неслучайни хора и са недосегаеми“. 

Той заяви, че всяка година у нас се унищожават по 5-6 реки заради замърсяване или ВЕЦ-ове.