Кога се налага да кажеш "не" на жена и кой си прави повече корекции - мъжете или жените? Отговорите - от световно известния пластичен хирург - д-р Гуидо Маронати.

Гуидо Маронати винаги е искал да бъде част от света на медицината. Още като студент той разбира, че призванието му ще бъде да връща усмивките на хората и да им помага да се чувстват по-смели и по-уверени. И така става пластичен хирург.

Снимка: btvnovinite.bg

"Спомням си първата интервенция. Не е възможно да забравя. Бях много млад, на 25 години. Направих една много малка операция. Имах пациент с много лош белег от изгаряне и аз трябваше да го залича.  Спомням си го сякаш беше вчера”, споделя лекарят в предаването "Тази неделя".

Според него най-трудното в работата му е не самата операция, защото това е практика, а умението да се справиш с пациенти.

"Понякога те си мислят, че пластичната хирургия е нещо подобно на магията и ние сме способни да направим всичко на този свят, но това изобщо не е така. Ние сме просто хора, обикновени лекари и имаме своите граници, както всеки. Трябва да сме много честни с тях и да им обясним, ако нещо не е невъзможно", смята още д-р Гуидо Маронати.

Той обясни, че обикновено отказва да прави операции в два случая – първият е, когато смята, че пациентът не е достатъчно стабилен психически и го е потърсил, за да разреши проблем с тази интервенция.

"Обикновено отказвам на такива пациенти. Отказвам и ако разбера, че е невъзможно да направя пациентите ми щастливи", категоричен е пластичният хирург.  

Снимка: btvnovinite.bg

Интересна тенденция в работата на д-р Маронати е увеличаващият се брой мъже, които влизат в кабинета му.

"Когато започнах тази работа през 2001г. имах 1 мъж на 100 жени, а сега имам между мъжете са между 20 и 50 процента от всички пациенти. Много се увеличават", посочва д-р Гуидо Маронати.

Според него те обикновено са много по-трудни за третиране от жените. "Мъжете са много страхливи. Жените не се страхуват от нищо, те просто идват и казват – искам да съм хубава, направете всичко необходимо. При мъжете не е така - те се страхуват от болката, от усложненията, от белезите, от всичко", казва лекарят.

Гуидо Маронати казва, че никога не се страхува, когато е на операционната маса, защото да имаш пълен контрол и увереност по време на интервенция е ключът към успеха. Въпреки, че самият той създава перфектни форми, препоръчва намеса само, ако поводът е здравословен или ако пациентът е претърпял физическо увреждане.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!