Изкуството да живеем - това преподава индийският духовен водач Шри Шри Рави Шанкар. Той беше в София, за да се срещне и да даде своите напътствия и на българите.

Шри Шри Рави Шанкар е един от най-популярните духовни лидери. Наричат го "антистрес гуруто на света".

Човек, който се среща и дава напътствия на милиони хора да открият баланса и щастието в душата си. Самият той е въведен в това тайнство още от детството си.

„Майка ми е много духовен човек. От нея започна. След това моят духовен учител, който е бил учител и на Махатма Ганди, ми показа пътя. Представяте ли си, той още е жив. На 120 години е“, разказа Шри Шри Рави Шанкар.

Снимка: btvnovinite.bg

Днес обаче самият той предава мъдростта, до която сам е стигнал, благодарение на изследването на себе си чрез дълбока медитация.

„Срещам се с милиони хора по целия свят. В Индия имам посещения всеки ден. Изслушвам проблемите на хората и им давам решения на въпросите. Преди всъщност идваха всеки ден, сега вече ги приемам два пъти седмично, което означава, че седмично виждам около 5-6 хиляди души“, казва духовният водач.

Мисията му е хората да осъзнаят, че сформират едно голямо глобално семейство.

„Всички сме просто хора и за да работим с други хора, ни трябва търпение. А до търпението се стига с мъдрост. Това са двете неща, които са ни необходими. Затова е важна медитацията. Хората трябва да медитират и да упражняват дишането си. Това помага“, казва още Шри Шри Рави Шанкар.

Снимка: btvnovinite.bg

По думите му медитацията дава много енергия и мъдрост. Дава и възможност човек да преоткрие нови способности, както и да изгради интуиция.

През 1981 г. Шри Шри Рави Шанкар създава фондацията "Изкуството да живееш". Чрез нея сформира различни локални организации за хуманитарна и социална помощ.

Съветва редица политически лидери. Участва в конференции на ООН и Европейския парламент. Негова основна мисия е постигането на световен мир.

Снимка: btvnovinite.bg

„Ние работим с хора по света от различни конфликтни зони. Работим в Индия, Кашмир, Шри Ланка, Колумбия, Ирак, Ливан. Там, където конфликтите се превръщат в бедствие, нашите доброволци са точно там да помагат“, казва той.

Фондацията също така организира и семинари по целия свят, с които достига до проблемите на всеки човек, който би искал да получи неговия съвет.

„За семинара в България дойдоха дори хора от Украйна. Идват хора, които не могат да спят. Има много програми за войници. Американски войници от Ирак и Иран, които не искат да се прибират по домовете си от психически травми. Крият се в мазетата си. Има много силен поствоенен травматичен синдром. Но дори това се надмогва с медитация. Често съпругите им ни канят. Програмата в Америка се казва "Добре дошли вкъщи, войници", разказва още Шри Шри Рави Шанкар.

Снимка: btvnovinite.bg

„На хората бих препоръчал да се занимават с медитация около 20 минути по два пъти или три пъти на ден, не повече. Мисля, че това е достатъчно“, съветва той.

Шри Шри Рави Шанкар преподава не просто изкуството да живееш, а изкуството да познаваш себе си. Да се грижиш за себе си. Казва, че само когато ние самите се чувстваме добре, тогава можем да помогнем и на другите.