Цените на стоките не се формират от потребителските възможности, а от цените на вложените суровини, каза председателят на Асоциацията на млекопроизводителите Димитър Зоров в предаването "Тази събота".

22 лева струва храната на една крава на ден. 8030 лева е храната ѝ на година, заедно с другите разходи става около 10000 лева. 5 тона мляко по 1,2 лева прави 6000 лева. Има дефицит от 4000 лева, добави той.

Литър мляко от фермата струва 1,35 лева. Сега обаче предприятията се опитват да свалят цената. За килограм сирене са нужди 7 литра мляко - по 1,35 лева става 9,25 лева, но без ДДС. Тук е само млякото, но има опаковка, заплати, производствени разходи, енергийни ресурси, транспорт. Те са не по-малко от 3 лева за опаковка сирене. 20% е ДДС и това прави около 15,50 лева за килограм сирене, смята Зоров.

“Мъката на производителите започна още 2020 г. и до сега. Тогава цените на суровините нараснаха, а търсенето на всички селскостопански продукти рязко намаля”, заяви председателят на Асоциацията на промишленото птицевъдство Даниел Божанков.

“Еврокомисарят по земеделието каза преди дни, че в България и Румъния продажната цена на селскостопанските продукти не може да компенсира покачилите се разходи през периода 2020 до сега”, каза Божанков.

Той подчерта, че в периода от 2020 г. до сега всички селскостопански производители работят на загуба.

Според него в Европа са компенсирали производителите си.

"Може би има спекула, но лошите не сме производителите", каза той.