Малката пекарна в Габрово е семейният бизнес на Йоана Ненова и съпруга й. Скокът на цената на енергията е пагубна за бизнеса им, признава Йоана.

Снимка: bTV

„С покачването на тока всяка една стока качва своята цена - сирене, кашкавал, олио, брашно. Всяко едно нещо се вдига, в същото време на нас и токът ни се вдига и крайната цена може би ще стане непосилна за потребителите“, казва тя.

Последната сметка за ток на пекараната е 950 лв., а настоящатата – 1600 лв.

Пряка връзка между повищаващата се цена на тока и цените на храните няма, твърди председателят на комисията по стокови борси и тържища Владимир Иванов.

Снимка: bTV

„Цените на енергийните ресурси рефлектират върху селскостопанското производство, но отразяването в крайната себестойност е такова, че не е в пряка зависимост“, обяснява той.

За бизнеса обаче тази връзка е очевидна и се отразява върху производството.

Валери Кръстев е един от основните производители на хляб в Монтана вече 30 години. Казва, че бизнесът му преживява един от най-трудните си периоди.

Снимка: bTV

„Както казах, както оцеляхме в Жанвиденовата зима, aз го имам за най-тежкия период, надявам се и сега да оцелеем“, признава той.

Страховете на бизнеса са неоснователни, твърди председателят на държавата стокова борса.

„Абсолютно прекалено изказване. Определено има браншови интереси, които желаят да запазят това статукво на паника на потреблението“, твърди Владимир Иванов.

Снимка: bTV

Високите цени на енергията ще засегнат социално най-уязвимите.

„При определени групи с по-ниски доходи може да се наложат някакви социални намеси, но те не са в сферата на пазара на храни“, допълва Иванов.

Очакванията на комисията по стокови борси са цените на храните да се стабилизират през октомври.