Думата, която ще чуете най-често в тази история е „Бог”. Не само защото ще ви разкажем за църквата в село Дъскот. А защото хората, които я връщат към живот, не са просто художници.

Наталия Димова и Евгени Чалъков твърдят, че не са открили Бог: „По-скоро той ни откри. И то с течение на годините. Мен ме откри преди много години, още бях мъничка. И така малко по малко ме поведе по своя път. Иначе Бог може да се открие навсякъде”.

За тях Бог е усещането за любов. И за това, че с каквото и да се захванеш, ще ти бъде помогнато. А на тях помага в един от трудните пътища – този на изкуството.

Той завършва живопис, тя – също. Запознават се преди повече от 20 години, когато кандидатстват във Факултета по изобразително изкуство във Великотърновския университет.

Снимка: bTV

„От пръв поглед имахме симпатии един към друг, но поради много стечения на обстоятелствата тогава нещата не се случиха между нас. Но с течение на много години и сериозни изпитания и сривове, тъжни семейни истории зад гърба на двама ни, успяхме да се срещнем наново, по някакъв много чуден и Божий промисъл”, разказват творците. 

Неговата страст е реставрацията на стари документи, снимки, предмети. Разбира от часовникарство и е един от малкото не само у нас, които се занимават с реставрация на стари грамофони. Двамата с Наталия правят и руски икони по технология от ХІХ век:  „Това е и професия, и страст, и хоби. Заедно и с нашата професия на живописци (…)
Виждаш как с труда ти се връщат едни предмети към живот, които животът е изтекъл в тях. Но по Божия промисъл всичко се получава, когато човек има желание, има усещането към конкретния предмет”.

Попадат в Дъскот преди половин година. Поканени са да реставрират църквата в селото. Строена е през 1882 г. от майстор Енчо Колев и е осветена от Великотърновския митрополит Свети Климент. По време на комунизма, обаче, църквата започва да се разпада. В продължение на 40 години, камбаната й биела само когато някой почине.

Снимка: bTV

През 2010 г. храмът е обявен за недвижим художествен паметник на културата, а три години по-късно е ремонтиран по европейски проект.

Защо е важен този храм? „Храмът е мястото, където човек може да намери духовността. А духовността е изключително важна за живота на човека и за отношенията между хората”.

Снимка: bTV

И така, през март, Наталия и Евгени започват реставрацията – първо на фасадата на църквата, а после на паметника на възрожденеца Петър Драганов, вял Самарското знаме и на една уникална икона на Исус Христос.

Преди да започнат работа се молят.

Снимка: bTV

За свой покровител приемат Свети Иван Рилски. И може би съвсем не случайно, църквата в Дъскот носи името на точно този светец. Решават да купят къща в селото и някой ден да заживеят близо до храма, който са възкресили.

Снимка: bTV

Защото освен Бог, тук откриват късчета история за това какви сме били и какви трябва да се запазим.