По повод Яворовите януарски дни, къщата музей Пейо Яворов в Чирпан получи дар от арменското общество в България. Средновековен ламенен паметник, наричан "хачкар", беше открит днес.

Каменният кръст е поставен в двора на къщата на поета. Любопитното е, че това е едва осмият подобен паметник в България.

"В този каменен кръст сме преплели освен класическите арменски символи и подписа на Яворов", казва Крикор Сренц, който е инициатор на идеята и член на Настоятелството на фондация "Яворов".

Каква е връзката на Яворов с арменската общност?

„17-годишният Пейо Крачолов е бил пощенски служител в гара Скобелево. Там се запознава с арменци, които са избягали от турски кланета в Анадола. Те работели на гарата като хамали, всяка вечер плачели за своите близки. Няколко години по-късно Яворов пише своите „Арменци“ в Поморие, когато работи като телеграфист. Заради това стихотворение те го боготворят“, коментира пред bTV Тодор Иванов, председател на фондация "Яворов".

"С стихотворението 'Арменци", Яворов казва на света, ето това е един страдалчески народ, изстрадал, клан", посочи още той.

Каменният кръст, който напомня за делото на Яворов, е направен в Ереван. Той е поредният дар от арменската нация към България и паметта на Яворов.

"Като се има предвид неговата заслуга, затова да бъде така солидарен с нашата кауза, с нашата съдба, с нашите стремежи за справедливост, естествено е, че ние, арменците, трябва да бъдем първи, когато има възможност за подобна инициатива", заявява Крикор Сренц.

"Този хачкар е най-малкото, което можем да направим, за да почетем паметта му и това е символът на близостта между българи и арменци", посочи още той.