Едва на 11 години и половина Калоян Гешев е световният шампион по ментална аритметика.

Владее безпогрешно няколко вида математически операции - скоростно умножение, деление, коренуване и изчисляване на дни по техните дати.

"Първо изчислявам коефициенти на датата, на месеца и на годината“, обясни Калоян в новата рубрика "Големите надежди" в предаването „Тази събота“.

Своите умения Калоян развива и благодарение на своя учител и треньор, г-н Георги Георгиев, чийто пример вдъхновява момчето да постига повече. Калоян може да изчисли ден по дата от XVII век насам. Може и да коренува до 6-цифрени числа и е сред големите ни надежди по ментална аритметика. В началото на месеца стана световен шампион на първенството в Билефелд, Германия, в своята възрастова група. 

"Имаше 56 участници от 13 държави. Бяха дадени два часа за 26 листа, като имаше около три-четири листа изненади“, добави той.

Калоян надминава участници от Индия, Япония, Алжир и много други. Заложените "изненади" от първенството не са успели да го впечатлят.

Решава всичко за под два часа.

„За да се достигне до тези резултати, трябва да имаш дарба и желание, но не може да се разчита само на дарба – трябват и тренировки“, допълва световният шампион по ментална аритметика.

„Искам да стана учител по математика, по скоростна калкулация и по обикновена математика. Все пак се занимавам с това и искам да има ефект и полза“, споделя Калоян.