Европейската прокуратура влезе в община Бойчиновци след поредица от разследвания на bTV. Показахме ви как пътища за над 5 милиона лева по европейски проект по Програма за развитие на селските райони не са довършени три години, след като е спечелен проекта.

Стана ясно, че извършеният ремонт до появата на екипа ни е направен некачествено, а според експерти става въпрос за кражба на милиони европари в един от най-бедните райони в страната ни - община Бойчиновци. По случая заедно с Диана Русинова от Европейски център за транспортни политики сезирахме Европейската и Главна прокуратура.

Извършена бе и проверка на място от експерти на Държавен фонд „Земеделие“, които констатираха нередности. Стигна се и до това от фонда да поискат парите от авансовото плащане - над 3 мил. лева да им бъдат върнати.

Защо Европейската прокуратура започна разследване и как се стигна дотук?

Пътища в община Бойчиновци - в града и селата Портитовци, Мърчево и Охрид, е трябвало да бъдат ремонтирани по европейски проект за над 5 милиона лева. Направено е авансово плащане с ДДС за над 3 милиона лева от ДФ „Земеделие“. Още преди година кметът Светлин Сретениев обеща, че ако се наложи, ще довършат проекта с общински средства.

Стана ясно, че за същия период, в който е удължен проектът заради лоши метеорологични условия, са направени улици пред домовете на общински съветници и хора от общинската администрация. След първа част на нашето разследване експертите от ДФ „Земеделие“ пристигнаха на място, за да установят колко качествен е ремонтът на пътищата дотук по проекта за 5 милиона лева.

Представител на строителния надзор тогава обясни, че срокът е удължен за пореден път до 26 март тази година и се надява на успешен резултат. Година по-късно единственият успех, който постигна община Бойчиновци, е четвъртият мандат на кмета Светлин Сретениев. Година след нашето разследване и Европейската прокуратура влезе в общината, а от ДФ „Земеделие“ поискаха да им бъдат върнати над 3 милиона лева – парите, дадени за изпълнение на проекта за ремонт на пътищата в общината.

„От страна на ДФ „Земеделие“ е открито производство по издаване на акт за публично държавно вземане в размер на приблизително 3 200 000 лева. Към настоящия момент вече е издаден финалният акт, с който разплащателна агенция иска възстановяване на разплатената сума, а община Бойчиновци е подала жалба срещу него и към момента тече съдебен спор“, обясни Ива Иванова, зам.-директор на ДФ „Земеделие“, ресор „Програма за развитие на селските райони“.

Дни, след като кметът на община Бойчиновци положи клетвата си за четвърти мандат, представители на Европейската прокуратура, Софийска градска прокуратура и Главна дирекция „Национална полиция” влязоха в сградата на местната власт и започна разследване за злоупотреба с европейски средства.

„Извършихме претърсвания на няколко места в България, включително в офиси, принадлежащи на община Бойчиновци. Офисът ни в София води разследване на потенциална злоупотреба със средства на ЕС, включващо проект за ремонтни дейности на общинска пътна мрежа. По време на претърсванията бяха иззети множество документи и бяха разпитани свидетели”, пише в позицията на Европейската прокуратура.

„Почти една година мина, откакто отидохме в Бойчиновци, въпреки че тогава разправяха как нито вие, нито ние си разбираме от работата. Уви, оказа се, че Европейската прокуратура е на друго мнение. Учудва ме това как този кмет не е отстранен, въпреки че беше преизбран. Има неща, които няма как да бъдат оправени. Голямата цена ще я платят гражданите на общината, която вместо да е с пет милиона по-богата и с пет милиона да се направят инвестиции в нея, тези пари ще бъдат върнати и няма да има нищо направено реално“, каза пътния експерт Диана Русинова.

Кметът на община Бойчиновци за пореден път отказа да се срещне с екипа ни. При претърсванията в кабинетите на общината освен документи, свързани с европроекта, са иззети и такива, заради които в ОД на МВР-Монтана е образувано досъдебно производство за документно престъпление. Открити са 17 молби за напускане на служители на общината. Молбите са подписани, но са без дата и входящ номер. По-голяма част от тях са на общински служители, които работят в Социалния патронаж.

Честни ли бяха изборите в Бойчиновци?

Показахме ви кадри на изоставени къщи, в които живеят хора, но само по изборите. Най-фрапиращ обаче беше случаят с юриста на общината Красимира Атанасова, която е и член на Общинска избирателна комисия и е регистрирана в дома на временно изпълняващия длъжността кмет и секретар на кмета на общината - Ирена Томова. 

В момента Красимира Атанасова все още е юрист на община Бойчиновци. Все още общински съветник е и Росен Русинов, който има две присъди - за купуване на гласове и побой над учител. За всички случаи, които ви разказахме в поредицата от разследвания, сме сезирали компетентните институции и по всички тях се работи.

Предстои да разберем и какъв ще бъде резултатът от разследването на Европейската прокуратура.

Гледайте цялото разследване на Тина Ивайлова във видеото.