"Войната винаги се завръща. Това е факт, доказа се и сега", каза доц. Георги Бърдаров, писател и преподавател в Софийския университет, по време на гостуването си в студиото на "Тази събота".

"Ние започнахме да приемаме мира, свободата и демокрацията наистина за даденост, а всъщност те са изключение от правилото. В цялата човешка история властта се е упражнявала посредством терор, насилие и конфликти", каза доц. Бърдаров.

"Ние се раждаме преди всичко хора и всяка една принадлежност - етническа, религиозна, расова - ни се вменява последствие с една-единствена цел - да бъде манипулирани, използвани и насъсквани едни срещу други", заяви той.

"А най-лесно на тази земя е да убиеш човек - много по-лесно, отколкото да убиеш бръмбар или мравка, за което се изискват физически усилия - човек може да бъде убит с една-единствена дума", допълни Бърдаров.

"Човешкият живот в една война не струва абсолютно нищо. Стойността на човешкият живот по време на война е абсолютно нулева", заяви доц. Бърдаров.

"Единственото нещо, което може да противопоставим на войната, насилието и омразата, е любовта", допълни той.

"В една война губещите са всички обикновени, нормални хора - от всички страни на барикадата. Кауза зад война няма, зад всяка една война стои просто финансов интерес. Войната е едно-единствено нещо - и това е бизнес. Няма кауза", заяви доц. Бърдаров.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!