Заради свлачище къща за гости, хотел и частна къща бяха спешно евакуирани в родопското село Дряново.

По предварителни оценки, около 50 тона скали могат всеки момент да се стоварят върху трите сгради. Очаква се днес по обед специална група от геолози да направи оглед на мястото.

Инженер – геолог, проектант и строител ще дойдат на място, за да огледат какво трябва да се направи, за да бъде укрепено свлачището, обясни инж. Валентин Симеонов, кмет на община Лъки. При всички положения ще поискаме помощ от държавата, защото нямаме достатъчно средства, каза той.  

Трети ден вече не сме влизали в хотела, може да замръзнат баните вътре, обясни собственикът. Имотът е застрахован, от този хотел се хранят две семейства, посочи той. 

След проливните дъждове скалите над село Дряново се раздвижват.

Снимка: Емил Кацаров

Огромен къс се стоварва на метри от къща. Заплашителни пукнатини зейват в скалната стена отгоре.

Снимка: btvnovinite.bg

Делчо Бакърджиев, заместник кмет на община Лъки, казва, че само преди ден пада огромна скала, около 4 тона. Мястото на свлачището е трудно достъпно. На пътя на раздвижилата се скална маса са също къща за гости и хотел. Те са спешно евакуирани.

Снимка: Емил Кацаров

"Много е опасно, скален къс – някъде около 20 кубика, може би около 50 тона. Ако тръгне, къщата за гости, но и хотелът, ще бъде засегнати", посочва инж. Валентин Симеонов, кмет на община Лъки.

Дани Каназирева, областен управител на Пловдив, отбеляза, че докато не бъдат укрепени скалите и не съществува вече риск за здравето и живота на хората, те няма да се върнат в сградите.

Снимка: Емил Кацаров

Хората в околните имоти са притеснени, защото от няколко дни на улицата падат скални късове. Укрепването на свлачищата трябва да стане бързо преди нови обилни валежи.