В тези смутни времена има добри новини за армията ни. Скоро Силите за специални операции ще разполагат с близо 100 нови машини. Договорът е за почти 50 милиона лева и бе подписан преди дни в Министерството на отбраната от военния министър Красимир Каракачанов и изпълнителния директор на българската фирма "Самел - 90".

Снимка: btvnovinite.bg

„Това е исторически момент. Този договор ще има кардинално значение за силите за специални операции на българската армия в следващите 20, 25, 30 години. Неминуемо след придобиването на тези машини ще се увеличат оперативните способности на силите за специални операции и смело мога да кажа, че досега в нашата история договор с подобен мащаб и подобно значение не сме имали и това е нещо, от което ние през годините сме се нуждаели, нещо, за което сме работили упорито", заяви командващият Силите за специални операции ген.-майор Явор Матеев в „Тази събота“.

Матеев отбеляза, че досега 19% от техниката, с която разполагат Силите за специални операции, е около 20-годишна, останалите 81% от нея е над 40-годишна и е още от Съветския съюз, което кара командосите да „работят по острието на бръснача“ и да се „самораздават“, за да я поддържат в тежки полеви условия. 

Снимка: btvnovinite.bg

По неговите думи 90% от коментарите, които е прочел за договора, са положителни, а относно критиките за сключването му, Матеев отбеляза, че той е подписан по чл. 149 от Закона за обществените поръчки, който засяга отбраната и сигурността, така че да няма изтичане на секретни данни.

„Самел-90“ е единствената фирма у нас, която може да произведе всички тези машини“, заяви Матеев.

Що се отнася до изказванията, че сега не е време да правим големи покупки за армията на фона на пандемията с коронавирус, генералът напомни старата поговорка, че „който не храни своята армия, ще храни чужда“.

Модернизацията на въоръжените сили не трябва да спира, категоричен е Матеев, който напомни колко важна е тяхната функция за осигуряването на териториалната цялост и сигурността на държавата, за да можем всички ние да живеем спокойно.

Въпреки пандемията, Силите за специални операции продължават своята подготовка, като са се разделили на различни потоци.

Снимка: btvnovinite.bg

Санитарите от неговите части са се включили в борбата с коронавируса на първа линия в болниците и има много добри отзиви за тяхната работа, разкри Матеев.

Според него в момента се води война и всички ние "в тила" трябва да подкрепяме медиците на фронта.

Генералът заяви, че ще ваксинира срещу COVID-19 и че този акт е отговорност към всички.

Вижте целия разговор във видеото.