Той е автор на един от най-популярните проекти в социалните мрежи - "People of Sofia". Вече има 1 издадена книга с фотоисториите си от улицата - "Хората на София", а до броени дни ще издаде и втора с "Жените на София".

В ОБУВКИТЕ НА СТРИЙТ ФОТОГРАФА ВИХРЕН ГЕОРГИЕВ

"Единственото изкуство, което от нещо абсолютно случайно можеш да направиш произведение на изкуството. Аз ходя по улицата и гледам. Снимам отдалеч. Като малък имах комплекс за малоценност – не съм се харесвал и винаги съм стоял отстрани, наблюдавал съм. Може би от там идва това, този начин на снимане, по-отдалеч." - разказва фотографът

Вихрен Георгиев изминава дълъг път, докато успее да превърне страстта си в основно занимание. Неговите родители са от Русе, но в далечните години на неговото раждане, той идва на белия свят незаконно. Любовта на майка му и баща му е извънбрачна. Някога това не било позволено, затова майка му е изпратена с влак от Русе до Бургас, за да роди в морския град. Така той почти цял живот живее, без да познава баща си.

Вижда го за първи път на първата му фотографска изложба. Така желаната първа изложба, също като баща му идва малко по-късно в живота му.

Вихрен разказва, че дълги години живее трудно. Мести се в София. В началото столичният живот е труден за него. Започва да снима, но това не му носи доходи. Затова отваря малко магазинче за плод и зеленчук. Не след дълго той успява да се завърне отново към фотографията. Така през 2013 г. създава "Фейсбук" страницата "Хората на София", в която споделя всичко, което го е вдъхновило и трогнало през обектива му.

"ХОРАТА НА СОФИЯ"/"PEOPLE OF SOFIA"

"Тогава беше много придобила популярност "Humans of New York", много се шумеше околo него. Аз имах албум във "Фейсбук" профила си "People" и станах един следобед, докато си гледах "Humans of New York" и си казах защо да не направя People of Sofia. Качих снимките от София и 14 дена след това започнаха протестите на Орешарски. Започнах да снимам на протестите лицата на хората, физиономиите им. Хората бяха надъхани, възмутени от това безобразие, защото то беше безобразие. Аз започнах активно да снимам, страницата се разви, започнах сериозно да се занимавам с фотография."

"ЖЕНИТЕ НА СОФИЯ"

"Жените на София" е втората книга с фотоистории на Вихрен. В нея освен снимки, Вихрен разказва и историите на жените, които е снимал.

"Хората много често ми отказват да ги снимам. За книгата, която издавам "Жените на София" помолих една приятелка да ми помага с хората, защото на мен хората ми отказват. Възможността да се представят много различни жени е необятна и ми се стори, че ще е интересно."  - споделя фотографът

УЛИЦИТЕ ДНЕС

Вихрен отдавна не е виждал София с толкова празни улици. Вече почти не вижда и лицата на хората заради маските. Казва, че през годините столицата се е развила, но все още липсва живот по малките улички. Обича Коледа, въпреки че казва, че през обектива му това е най-тъжният празник.

"Постоянно виждам тъга. Има много тъга в тази държава. Има много тъжни хора и много бедни, които се нуждаят от помощ."

ДА ПОМОГНЕШ…

Вихрен започва да използва фотографията, за да помага на малки бизнеси да се справят по време на пандемията.

 

"Срещах се с много хора, на които им дадохме видимост. Исках повече хора да разберат за тях и да им помогнат. Беше много странно, защото от една страна виждаш едни хора, които правят всичко възможно да могат да помогнат на други хора и виждаш цялото безхаберие отгоре. Тези хора, които трябва да ни помагат, да ни стимулират, да ни вдъхновяват, да ни подкрепят –  от тях - нищо." - споделя Вихрен

БЪЛГАРИЯ ПРЕЗ 2020-ТА В 1 СНИМКА