Поредицата „Фотографите“ ни среща с градските фотоистории на Юлий Василев. Пловдив е градът, който го вдъхновява да снима, за да променя.

Снимка: bTV

Той е роден в Шумен, но работата го отвежда в града под тепетата.

Снимка: bTV

"Един от кадрите, с които станах разпознаваем, когато започнах да се занимавам с фотография, е „Роби на времето“. Заснех го през 2014 г. в Лондон на много оживен площад в бизнес квартала на града. Исках да пресъздам точно тази забързана атмосфера, която не ни разрешава да се вглеждаме в детайлите на града", разказа Юлий.

Снимка: bTV

Първият си цветен проект осъществява в Гозо, Малта. Фотографът разказа, че там сградите са направени от камък, но пък хората са намерили цветовете и много залагат на детайлите, които са душата на острова.

Снимка: bTV

Юлий снима и улични музиканти, защото според него не им се обръща достатъчно внимание и подминаващите ги са глухи за музиката им.

Снимка: bTV

"Първият подобен кадър го направих в Торино, Италия. Замислих се колко е трудно да правиш изкуство, ако никой не го забелязва и реших да продължа с проекта", разказа той.

Снимка: bTV

Юлий се занимава и с кулинарна фотография, но различното при него е, че той използва пластмасови отпадъци, за да покаже, че трябва да намалим използването ѝ и замърсяването на околната среда.

Снимка: bTV

"Искам да покажа чрез фотографията си кои неща трябва да променим, кое е важното. Искам, когато видят един кадър, хората да се замислят какво стои зад него", категоричен е той.