Диляна Флорентин е фотограф с голям опит в света на модата. Тя владее изкуството да улавя най-красивото в човека. Умее да хваща точните мигове, за да разказва истории. Обича класическата красота. Изяществото. 

Снимка: Личен архив: Диляна Флорентин

Пред обектива на Диляна Флорентин са заставали редица известни български лица и звезди от международната сцена. Работи с безкомпромисност и твърдост. Никога не е искала да става фотограф, но професията я избира и не я пуска. Снимките й носят вдъхновение, оставят следи, които рисуват мечти. Използва фотографските си умения, за да подкрепи различни каузи.

Снимка: bTV Новините

"Флорентин е името на баща ми, това реално е бащиното ми име. Аз съм Диляна Флорентин Цачева. Баща ми има лаборатория вкъщи, той беше оператор на времето. Фотографията е била част от моя живот винаги, още от дете, но никога не съм имала желание да се занимавам. По-късно записах фотография в Нов български университет и след като завърших беше нормален процес да стана асистент във фотографско студио. Аз станах асистент на Александър Нишков и там вече се роди моят интерес към фотографията. Стана ми страшно интересно, много любопитно. Научих се как да снимам, как да редя светлина, как да обработвам снимки и малко по-малко започнах да правя самостоятелни проекти." - разказва фотографката.

Снимка: Личен архив: Диляна Флорентин

"Светът на модата е безкрайно динамичен, много цветен, разнообразен, много шумен и доста напрегнат. Аз влагам 100% от себе си, всеки път, за всяка една сесия. Не съм склонна на компромиси и винаги искам след това да се гордея с нея. Модната фотография се случва с доста големи екипи и това е най-трудният момент, защото трябва да имаш собствен екип, на който да разчиташ." - коментира Флорентин

Снимка: Личен архив: Диляна Флорентин

В момента един от любимите й проекти е свързана с книгата на коафьора Георги Петков.

"Георги Петков е безкрайно любим колега, с който работим много дълги години. Там снимаме коси - това е неговото творчество. Той показва как да се постигат красиви коси, какво е модерно, какви са новите тенденции. Чрез него разбрах, че страшно много обичам да се занимавам с този тип фотография. Безкрайно ми е интересно да снимам движението на косата, формите, обемите." - добавя Диляна

Снимка: bTV Новините

"Най-любимите ми кадри са класическите портрети. Чувствам се най-спокойна, правейки класически портрети. По-характерното при тях е, че красотата там е на първо място. В днешно време започнаха да се харесват по-счупени кадри, да се излиза извън стандартните рамки за красота за това, което сме свикнали. Това не е моето. Аз обичам да е красиво, да е изящно." - казва още тя.

Вече 4 години Диляна снима и за "Нощ на театрите".

"Става все по-любимо и по-любимо. Имаме си огромно доверие с актьорите, които участват. Работи се лесно, след като се опознаем, иначе в началото съм имала леки сблъсъци, но бързо ги преодоляваме. Тази година Нощта на театрите има за цел по-скоро да ни накара да не забравим за театъра и изкуството, за разлика от предните години, когато идеята беше да ни подсети, че театърът е там и трябва да ходим по-често. Ситуацията с COVID-19 не е повлиява на снимките, но малко по-минорна беше обстановката, няма толкова усмивки." - споделя Диляна Флорентин

Снимка: Личен архив: Диляна Флорентин

Няколко години Диляна пътува и до САЩ, заедно със Стаси Айви. През последните две години пред обектива й застават редица холивудски звезди.

"Най-известният за българската публика е Рич - актьорът Рон Мос от "Дързост и красота". Аз бях безкрайно изненадана, когато го видях, тъй като си го спомням от дете и си представях, че това ще е един доста възрастен господин. Той се появи един много добре изглеждащ мъж, в изтъркани дънки, с тениска, много така бунтарски изглеждащ. Безкрайно усмихнат, безкрайно мил." - разказва Флорентин.

Снимка: Личен архив: Диляна Флорентин

"След като попаднах в Щатите, определено се разви тази идея да пътувам за по-дълги периоди, да работя там, да се връщам в България. Това е цел, тъй като пазарът е огромен и според мен има много стълбички за изкачване там, а за мен това е много важно да не стоим на едно място. Мечтая... По-скоро кого мечтая да снимам – Кейт Бланшет. Ако успея да снимам Кейт Бланшет в този живот, мога да се пенсионирам веднага." - споделя фотографката.

Снимка: Личен архив: Диляна Флорентин

 

 

 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!