Докато редица държави удължават или затягат мерките си срещу коронавируса, собствениците на заведения у нас организират „Марш на свободата“ – национален протест, насрочен за 27 януари. 

Заетите във фитнесите, които също са засегнати от противоепидемичните мерки у нас, обявиха,  че ще подкрепят недоволството. Треньорът Христо Чанев обясни, че браншът вчера са се срещнали със здравния министър проф. Костадин Ангелов и са получили уверение, че от 1 февруари ще могат отново да работят. 

„Започнахме подготовка за отваряне. Очакваме по-слаба посещаемост в залите, но хората, които са активно спортуващи, ще се завърнат в залите. Чисто човешки ние сме съпричастни с нашите колеги в ресторантьорския бранш и ще ги подкрепим в този протест“, каза още Чанев. 

Собственикът на столичен бар Иван Стоичков ще подкрепи колегите си по време на демонстрацията, обявена за 27 януари. Той обясни, че от административна гледна точка много трудно може да се получи държавна помощ за последиците върху бизнеса му. 

„Трудно се справяме, всички сме в неплатен отпуск и чакаме помощи. Последно работихме през края на ноември при спазване на мерките. Надявам се поне градините да бъдат пуснати. Надявам се да има диалог с правителството, а не интриги“, каза Иван. 

Други ресторантьори обявиха, че независимо какво решение вземат властите за бранша, те демонстративно ще отворят заведенията си на 1 февруари.