На 2 януари приключи традиционното коледно почистване "Чистата Коледа". Огледално гладко и успокояващо, мощно и бурно през зимата морето се чисти и изхвърля на брега отпадъци в наистина големи количества.

Снимка: btvnovinite.bg

Затова от четири години двамата морски герои Илиана Стоилова и Никола Бобчев заедно с ентусиасти от цялата страна, взимат празни чували, намират поредния замърсен плаж и си пожелават "Чистата Коледа".

„Започнахме инициативата „Чистата Коледа“, защото е много готино да си на море по Коледа, Освен да хапваш с приятелите си и с роднините, можеш да прекараш свободното си време на плажа и да свършиш нещо полезно. „Чистата Коледа“ е нашият начин да поднесем подарък и на околната среда. В духа на коледните и новогодишни празници, всички бяхме дегизирани“, разказва Илиана.

Снимка: btvnovinite.bg

„Тази година „Чистата Коледа“ не се проведе, както е по традиция, не успяхме да се съберем на някой плаж и да го почистим с много коледни емоции и коледен дух, но пък се случи дори доста по–добре. Само между Коледа и Нова година събрахме над 70  чувала с отпадъци от цяла България - от бреговете на Дунава, от Витоша, от българското крайбрежие на Черно море, от плажове във Варна, в Бургас, в Созопол, в Царево, в Ахтопол“, споделя Никола Бобчев.

Снимка: btvnovinite.bg

Рано или късно всеки неправилно изхвърлен отпадък достига до някой водоем, поток, река, а крайната дестинация е морето. Само за последните седмици  42 коледни джуджета и 3 кучета, правещи добро, оставят своя малък принос за по–чиста природа.

„За нас е важно да продължим инициативата „Чистата Коледа“, защото е забавно и мотивиращо и по този начин показваме отношението си към околната среда“, казва Илиана.

„Изключително много ви благодаря, че се включихте и се надявам, че през 2021 г. да се виждаме по–често на живо и се радвам, че започнахме“, допълва Никола.

А иначе "Отпадъци ще има за всички от сърце" и през Новата година. Остава ни само да грабнем чувалите и да задържим за още малко коледния дух.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!