"Чувствам се късметлия, музиката e това, което ме запали за живота. И смятам, че тя много добре ни учи на това как да превръщаме страстта си в нещо работещо." - споделя басиста на "Dire Straits" Джон Айлсли в ексклузивно интервю за bTV.

Точно музиката го учи да използва страстта си за работа. "Прекарваш часове след часове да работиш върхu структурата на акордите и да избираш тоналността. Така е и в живота, но на различен език." - споделя музикантът.

През лятото на 1977 година братята Марк и Дейвид Нопфлър, заедно с бас китариста Джон Айлсли и барабаниста Пик Уитърс създават "Dire Straits". Може би най-близкото описание за името на групата е "отчайващо положение", и е вдъхновено от лошото финансово състояние на членовете на бандата по това време. Началото е поставено в лондонско студио, където срещу 120 паунда записват първата си демо касета, която подават в BBC и се ражда легендата на една от най-емблематичните банди на 20 век. Ексклузивно с басиста на групата Джон Айлсли ни среща кореспондента ни в Обединеното кралство, Васил Христов.

В края на 80-те години на ХХ век рок музиката вече доминира над музикалната индустрия. Във Великобритания се появява нова и различна група, която също ще остави ярка следа в рока. Всичко започва със сингъла "Sultans of Swing" и продължава до края на групата. Джон Айлсли е емблематично име за бандата и признава, че голяма част от това, което е като личност се дължи на страстта му към музиката. 

Трудно е да се опише стилът на музиката на "Dire Straits". В нея има и меланхолия, и лиричност, но присъстват и тежките звуци, характерни за всички рок банди. Джон е автор на много от парчетата.

"За мен писането е нещо повече от работа. На няколко години аз акумулирам нови и различни идеи за песни, звуци в които влагам различни емоции. Това е нещо магично като процес и не мога да кажа от къде идва. Прилича на един пъзел и аз се наслаждавам на този процес, да нареждам парченцата от пъзела на правилните им места през всичките тези години и това е причината да продължавам."

Групата става жертва на съвременната кансъл култура, заради някои от текстовете на песните и заглавията им. Това не притеснява Джон, който смята, че всеки период от историята оставя своите белези и на това трябва да се гледа с уважение.

"Знаете ли, когато имате зад гърба си толкова силни песни, от които да избираш, е много трудно да посочиш една и да кажеш тази е преди онази. Смятам, че всички те имат различно значение за мен. Но за мен "Brothers In Arms" е тази, която се откроява силно." - откровен е той.

"Brothers In Arms" е и сингълът на най-продавания им албум, който остава в историята като първия в света, от който са продадени над един милион копия на компактдиск.

За съвременния музикален пазар Джон смята, че е като бомбардиране с музика.

"Но сме бомбардирани с огромно количество от нея и е много трудно да избереш какво да харесаш. Но хората го правят и избират да харесват например Били Айлиш или Лана дел Рей. Избират, защото музиката им говори по един или друг начин." - уточнява музикантът. 

Въпреки зашеметяващия успех, групата се разпада няколко пъти. През 1990 година Нопфлър и Айлсли, заедно с Алън Кларк и Гай Флетчър се събират отново и издават албума "On Every Street" – последният за момента студиен албум на "Dire Straits".

Три години по-късно – през пролетта на 1993 – излиза албума "On The Night", в който са събрани концертни записи на най-големите хитове на групата и "Dire Straits" отново е разформирована.

"Всички бяхме изтощени, всички бяхме, как да кажа, психологически разпънати и решихме, че е дошло време да приключим. Сега съм много щастлив с това, което правя." - откровен е музикантът.