Управляващата четворна коалиция не успя да излезе с единна кандидатура за управител на БНБ. „Продължаваме промяната“ издигна председателя на парламентарната си група Андрей Гюров. Любомир Каримански, председател на парламентарната комисия по бюджет и финанси, пък беше номиниран от „Има такъв народ“.

„Смятам, че съм натрупал знанията, уменията и имам практически опит, който мога да приложа в Българската народна банка. Мога да спомогна да се продължи политиката за модернизирането на банката и в същото време за запазване на консервативния характер“.

Това каза Любомир Каримански в предаването „Тази неделя“ в отговор на въпроса защо иска да управлява най-важната финансова институция у нас.

Кой кого ще подкрепи

По думите на депутата от ИТН колационното споразумение не е нарушено с издигането на двама кандидати от партиите в коалицията, защото няма такъв текст в споразумението.

Той напомни, че номинацията на Андрей Гюров от ПП е дошла в последния момент.

„Не мога да кажа защо той не е отстъпил, мога да кажа аз защо не бих отстъпил. Както и преди малко стана дума – имам достатъчно знания и опит, с които да постигна съответните стратегически цели“, коментира кандидатът на ИТН.

Каримански все още не знае дали ще получи подкрепата на „Демократична България“ и БСП. Тепърва щял да разговаря с техни представители, за да изложи идеите си за управлението на БНБ. Избора изисква обикновено мнозинство.

„Важно е новият управител да бъде избран с възможно най-много гласове. Бих искал да разглеждате моята кандидатура като експертна и като професионална кандидатура“, коментира Каримански.

Каримански е работил за банка на Емил Кюлев

В поста във „Фейсбук“, с който лидерът на ИТ Слави Трифонов обяви номинацията на Любомир Каримански бяха изброени международните институции, в които е работил, но не и българските.

То обяви, че в биографията му присъстват всички финансови институции, в които е работил. Сред тях е и една на убития банкер Емил Кюлев.  

„Аз съм бил професионалист, бях много търсен. От самото начало на моята кариера аз се занимавам с банкови иновации и мога спокойно да кажа, дано да не звучи самохвално, аз съм един от първите хора заедно с моя екип, които сме въвели т. нар. международни картови асоциации, и започнахме с картовите разплащания в България. Винаги съм бил търсен от повече от една банка, за да може да реализираме определени проекти във връзка с картовите и платежните услуги. Никога не съм имал намерения да се занимавам с друга част, например с кредитирането или с кредитна дейност, а винаги съм бил предизвикан от иновативните решения в банковия сектор“, коментира Каримински.

Гледайте целия разговор във видеото!

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!