Съпругата и дъщерите на мултимионера Игнат Канев, обявяван неведнъж за най-богатия българин в света, разказаха как са запазили корените си и какъв е основният завет на съпруг и баща към тях.

Игнат Канев е роден през 1926 г. в село Горно Абланово, Русенска област. Семейство със 7 деца. Само на 14 години напуска България. За да търси препитание заминава за Австрия при българин от Горна Оряховица, който има зеленчукови градини и търгува със земеделски стоки.

След 5 години чиракуване вече има собствена търговия и малко производство на плодове и зеленчуци. На 25 години сменя посоката и почти без пари. И без да знае английски заминава за Канада. Установява се в Торонто и започва да строи къщи за емигранти.

5 години по-късно основава първата си строителна фирма. Само 10 години след това вече вдига сграда с 262 жилища. Впоследствие годишният оборот на компанията му достига над 250 милиона долара.

Собственик на 6 голф игрища, основател на фондация, носеща неговото име, забележителен филантроп в секторите образование, здравеопазване, социални услуги и изкуство. Той е дарил близо 2 милиона лева  на болницата в Русе. Почетен гражданин на град Русе и Доктор хонорис кауза на русенския университет, удостоен с орден „Стара планина“  първа степен, носител на почетното звание член на ордена на Канада.

Във връзка с награждаването си е поканен в сената на Канада и лично поздравен от председателите на 2 камари на парламента. Игнат Канев почива в Торонто през лятото на 2020 на 93-годишна възраст.

Вижте как се запознава със съпругата си, която е от Русе и след среща с него в Канада, телефонна любов и лична среща с родителите й, за да я поиска за жена, стават семейство.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!