Уволненият преди дни директор на Регионалната дирекция по горите в Сливен Георги Дончев разкри ексклузивни данни в ефира на „Тази неделя“ за схема за милиони в дирекцията при управлението на инж. Мирослав Маринов – предходният директор на Регионалната дирекция по горите в Сливен през 2019 г.

Дончев разказа, че е бил назначен на поста временно на 7 юли 2020 г., с уговорка с инж. Мирослав Маринов, който тогава е изпълнявал длъжността изп. директор на Изпълнителна агенция по горите, а в момента е директор на „Югоизточно държавно предприятие“.

Дончев добави, че е член на партия ГЕРБ.

„Никога не съм искал да бъда директор, за мен това е огромна отговорност. В договора пише, че ще заемам този пост до провеждането на конкурс. С отстраняването ми на 10 март на 11 март веднага беше пуснат конкурс за длъжността. Ако бях много важен човек за ГЕРБ, щяха да ми пуснат конкурса още по времето на тяхното управление“, добави той.

Преди дни в предаването "Лице в лице" депутатът от „Продължаваме промяната“ Александър Дунчев изнесе в предаването „Лице в лице“ данни за скандални схеми за назначения в горски стопанства у нас. Той заяви, че от "Продължаваме промяната" са задавали 4-5 пъти парламентарни въпроси за имената на новите директори на горски стопанства, но министърът на земеделието отказва да им отговори. По тази причина според Дунчев този министър е част от задкулисието.

Дончев обясни, че докато е изпълнявал длъжността, е разкрил схема с подписи на инж. Мирослав Маринов. След разкритията му са започнали непрекъснато проверки по анонимни сигнали срещу работата на Регионалната дирекция по горите в Сливен, от които не са излезли никакви резултати.

„Първото, пред което се изправих като бях назначен, е един европейски проект за изграждане термовизионни кули за 1,25 млн. лв., 100% финансирано от Държавен фонд „Земеделие“. Преди мен, инж. Маринов е бил директор на Регионалната дирекция по горите в Сливен през 2018 г. и тогава той е искал оферти от няколко фирми да изготвят проект по задание, в него са заложени минимални технически изисквания. В един момент той приема точни характеристики, защото те ограничат конкуренцията. Явно тази процедура е изготвена в полза на определен субект“, обясни Дончев.

По думите му повечето компоненти, които се съдържат в проекта не с продават свободно на пазара.

„Говоря за акумулатори, на които е визирано колко тежи батерията. Проектантът ми отговори с писмо, че не желае да коригира документите“, поясни той.

Според Дончев човекът, който ще заеме поста му, най-вероятно ще е свързан с БСП.

Вижте целия разговор във видеото.