Малък финландски град се превърна в световен екологичен прецедент. Лахти ще премахне напълно вредните емисии на въглероден двуокис само след четири години. Ето как е възможно това.

В Лахти опазването на околната среда винаги е на дневен план. С общите усилия на местни жители и институции, финландското градче се превърна в новата Зелена столица на Европа. В града е построена първата в света газова електроцентрала, която превръща отпадъци в топлина и електричество.

Снимка: bTV

"За нас опазването на околната среда е важно и затова инвестираме в нови технологии, най-добрите за нашата цел. Горивото ни не се прави от въглища, а от чиста биомаса. Това понижава емисиите от въглероден диоксид с 600 000 тона годишно", разказа Еса Тепонен - производствен директор на "Lahti energia".

Отпадъците от електроцентралата също се рециклират - използват се за наторяване на почвите и строеж на пътища.

Снимка: bTV

Жителите на Лахти превръщат опазването на природата не само в обща кауза, а и в приятно занимание, което сплотява общността. Един от проектите на местните е обща градина.

"Правилата са прости - можете да вземете всяко едно растение, което искате да имате в собствената си градина. Също така можете да засаждате растения, ако имате в повече вкъщи. Но никога не може да взимате последното от определен вид", обясни Мария Хивовен.

Снимка: bTV


Градината е един от многото зелени проекти на местните. Те създават и мобилно приложение, наречено "Библиотеката на нещата". Целта му е участниците в него да споделят и заменят вещи от всекидневието, като така да намалят ненужните отпадъци.

"Може би имате палатка, забутана в дъното на гардероба ви, която не използвате или играчки и мебели за градината, инструменти, уреди, каквото и да е, може да го заемете на някого в мобилното приложение", допълни Хивовен.

С обединените усилия на местни и институции, финландското градче се превръща в пример за целия ЕС в борбата с глобалното затопляне.