България е една от малкото страни в Европа, в които градоносните облаци се засяват и с помощта на самолет със сребърен йодид. Той има ледообразуващи свойства. Попадне ли това съединение в облака, облакът се извалява преди градовите зърна в него да са станали огромни и опасни.

Самолетите могат да въздействат на облаците и над населени места, освен това сами отиват до точното място в облака, което и когато е в подходящ стадии за обработка.

Цялата система е разработена в България, произведена в България, сертифицирана в България. 

За да избегнат опасни ситуации свързани с близостта на най-страшните облаци, пилотите разчитат освен на опита си и на навигация от земята.

Хуго Видела е специалист радарист, поканен чак от Аржентина. Там противоградовата защита със самолети е подобна на нашата.

В Аржентина бурите стават все по-интензивни и градовите зърна - все по-големи. В България заради средствата които използваме за борба с градушка, правим така, че размерите на градовите зърна намаляват.

Специалистите се гордеят, че вече втори сезон успешно бранят от градушки Североизточна България. Новият сезон през последните дни обаче е огромно предизвикателство.

Предвид интензивността на валежите през последното денонощие и броят на ракетите е по-голям. Вчера около 12 ч. изстреляхме 94 ракети, заяви в предаването "Тази събота" Даниела Мушкова – специалист от Контролен пункт за борба с градушките в района на Старо село. 

"Потенциално градовите облаци спадат към така наречените облаци с вертикално развитие. Те буквално се развиват от повърхността на земята, където температурата е положителна, на разстояние до 15 km височина. Ако температурата долу е много висока, на 15-ия километър тя стига до 40 градуса. При това има достатъчно време малките градови зърна да се слепят и така да се образуват тези подобни на топки на голф агрегати от градови зърна", обясни още тя.