bTV Репортерите разкриват непознатия Златен бряг на Африка. Тази вечер репортерът Анна-Мария Конова и операторът Борис Пинтев ще отведат зрителите на необикновено пътешествие в Гана.

В горещия февруарски ден детски песни и усмивки огласяват бежанския лагер Еджикум в централната част на Гана. Повечето от децата там са проплакали зад стените на лагера, наследили съдбата на своите родители.

Снимка: btvnovinite.bg

Елюди пристига в лагера едва 17-годишна. Политическата криза и нестабилност в Код д’Ивоар през 2011 г. превръщат нея и хиляди семейства в бежанци. Отваря вратите на дома си и показва как спят на пода. 

Днес 26-годишната жена е майка на три деца. Под навеса на импровизирания ѝ магазин за плодове и зеленчуци Елюди прекарва по-голямата част от деня си.

„Всяка сутрин се събуждам, идвам тук подреждам продуктите и започвам да продавам. С парите, които изкарвам, купувам храна за децата ми. Ако днес не продам нищо, означава, че и децата ми няма какво да ядат“, разказва Елюди.

В най-добрия случай в края на работния ден за нея и децата ѝ остават по долар на ден.

Снимка: btvnovinite.bg

„Бил съм в много бедни райони по света, но това, което видях в Африка, не съм виждал досега. Тези хора живеят на ръба на оцеляването – в крайна бедност“, разказа Борис Пинтев.

„Първите няколко дни, след като се върнахме, сънувахме това място. Заспиваш и виждаш някакви картини. Африка всъщност не е тъжна, хората там са усмихнати“, каза Анна-Мария Конова.