Как се оцелява в зона на военен конфликт, как да не умреш от жажда и как да останеш жив, ако теорористи те пленят - всичко това научиха журналисти от национални медии в първия по рода си курс за поведение в зона на кризи и конфликти, организиран от Националния военен университет „Васил Левски“ във Велико Търново.

Христиания Червенкова влезе в това изпълнено с адреналин предизвикателство.

Оръжието на войника е автоматът, а на журналиста – микрофонът, камерата, диктофонът.

С камуфлажен грим прикриваме лицата си както правят военните. „Добре е да бъдете маскирани, камуфлирани, тези бои ще ви слеят с околната среда и ще ви дадат една сигурност”, обяснява старшина Николай Илиев.

Военните от Националния военен университет във Велико Търново, предизвикаха журналисти, да се опитат да оцелеят в зони на конфликти. Повод е войната в Украйна.

„Динамиката е наистина голяма, за да можем да ви натоварим и да видите живота на военнослужещия в такива ситуации”, казва бригаден генерал Иван Маламов.

Екипът е в основата и на журналистиката на терен. Ето защо военнослужещите решиха да покажат на нас журналистите как те се справят заедно в кризисна ситуация.

Предизвикателство за нас, журналистите е с просто око да открием сред дърветата в гората къде има снайперист. Международният редактор на bTV Цветана Балабанова изпробва специална каска, която се слива с гората.

Следващото изпитание е да оцелеем в дивото само с нож и магнезиева запалка. 

Във военна зона не бива да допускаме да останем без вода. Ето защо военните ни показват как да не останем жадни и как да оцелеем почти като Беър Грилс. Показват на екипа ни как да събират вода и кои растения са безопасни. А ако имаме найлон и изкопаем дупка ще приложим друга техника как да имаме питейна вода при извънредни обстоятелства. 

През очите на военните и техния безспорен опит дори една заложническа драма може да бъде решена с щастлив край. 

Старшина Йонко Христов ни вкара в истински филм – как да останем живи, ако попаднем в плен. „Не бива да демонстрирате сили или да се съпротивлявате, когато ви задържат - щом някой ви е хванал за врата и за ръцете, значи той не иска да ви убие. Ако иска – ще използва автомат”, казва Христов.

Докато бяхме в плен, бяхме дезориентирани и объркани. Най-важното да останем хладнокръвни и да мислим трезво.

Разделяме се с убеждението, че „твърда сила” е в полето на военните. Силата на журналистите е във фактите и обективното представяне на събитията.