Един от най-легендарните дуети на българската музика се завръща. Феноменалните Дони и Момчил ще имат общ концерт на 6 август в Бургас – първата им обща изява след повече от 20 години отсъствие. Те дадоха и първото си съвместно интервю в предаването "Тази събота и неделя" по bTV.

Техните песни са включени в учебниците по музика, а клипът на „Уморени крила“, първият им голям хит, е и първият български видеоклип, излъчен по MTV.

Снимка: Getty Images

Най-важното признание за тях обаче е статията на списание “Q”, която ги подрежда сред най-великите групи на 1997 г. в света.

Снимка: Getty Images

Дони и Момчил се запознават още като съученици. Тогава Момчил разказва много описателно една забавна случка и Дони е впечатлен от него. Двамата стават приятели и приятелството им не се разпада дълги години след това – включително когато всеки поема различен творчески път.

Снимка: Getty Images

В училище те създават първата си група, наречена „Швепс“. Избрали са името, защото по това време по телевизията и радиото се върти само една реклама, на напитката „Швепс“ и музикантите преценяват, че така всеки път, когато рекламират напитката, все едно ще рекламират и тях.

След като завършват, всеки става част от различна музикална група, докато на Дони не му хрумва песента „Уморени крила“. Той кани Момчил, за да я запишат заедно и така се ражда дуетът им, без някой от двамата да е очаквал.

Снимка: Getty Images

Успехът им е огромен, но като всяка група един ден и те решават да сложат край. Това става по взаимно съгласие, когато установяват, че вече имат различни музикални предпочитания и са изчерпали сътрудничеството си.

Сега, две десетилетия по-късно, Дони и Момчил отново ще застанат един до друг на сцената и според Дони това е възможно единствено защото нито по време на раздялата, нито след това, някой от тях си е позволил да каже лоша дума за другия.