Кампания в социалните мрежи събра десетки млади хора от Бургаско. Идеята е да се отдели време на самотните и възрастни хора в няколко странджански села. Доброволците ще раздават и хранителните продукти, които са събрали за тях.

Снимка: btvnovinite.bg

Сборният пункт на доброволците е на изхода на Бургас. 45 души са обявили официално, че ще се ангажират и лично ще посетят самотни възрастни хора. Много други са се включили с хранителни продукти. Една детска градина се е включила  с дарения, също и женски футболен отбор.

„Продукти от първа необходимост – боб, олио и дълготрайни храни, а друга част са със сладки, за да могат да усетят празника. Надявам се кампанията да обхване цяла България“, казва Артьом, един от доброволците.

„Кампанията я направих в памет на моя дядо, защото след като го загубих, осъзнах, че отделяме много малко време за възрастните хора и роднини. Затова реших да я направя и тръгна лавинообразно“, казва инициаторката на акция Михаела Бошева.

Снимка: btvnovinite.bg

Тази година доброволците са събрали двойно повече продукти си поставят за цел да посетят двойно повече възрастни хора.

Акцията обхваща отдалечени и труднодостъпни планински села, където живеят само възрастни хора като Граматиково, Звездец, Малко Търново.

76-годишната Пагона Драгнева или баба Пони, както я наричат всички в село Звездец, се е подготвила да посрещне доброволците. Тя е приготвила баница и няма търпение да почерпи.

"Особено като идват празници така се радваме някой да ни дойде на гости, така да ни отвори вратата. Момичета, много ви благодаря на всичките!", казва Пагона.

Жената има две деца, четири внучки и едно правнуче.

"Посещават ме от време навреме, защото и те работят, когато им уйдиса, ще дойдат, ще ме навестят и така", споделя жената.

Много от къщите в село Звездец пустеят, а в обитаемите живеят 30 самотници, които са прехвърлили 70-годишна възраст. Броят им с всяка година се увеличава, разказва кметът на Звездец Пламен Градев.

"През зимния период, ако имат нужда, кметството им помага с носене на дърва", казва Градев.

"Нашата цел е да седнем с тях , да си поговорим, да имат някаква комуникация в тези времена", казва инициаторката на кампанията Михаела Бобошева.

Кампанията бързо набира последователи в социалната мрежа.

"За нас е по-важно да ги накараме да се усмихнат и да ги направим малко по-щастливи", казва доброволката Кристина Шаренкова.

"Това е голяма работа, дето сте ги донесли тези продукти, много добре ще дойдат. Най-много пари се дават за лекарства, ако не даваме за лекарства, ама животът е такъв, малки са ни пенсийките, пак благодаря на Бога, колкото ни е отредено да ги взимаме", казва Пагония.

На Коледа хората като Пагона Драгнева ще се усмихнат на богатата трапеза и споменът от тази сърдечна среща.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!