Гостуването на дизайнерката Невена Николова в предаването "Преди обед" и призивът ѝ за една рядка кауза създаде мигновена реакция.

Гергана не може да ходи с обувките, но те ѝ дават баланс, за да може да седи в количката. Всичко започва с един имейл, който Гергана пише до bTV по време на гостуването на дизайнерката Невена Николова в предаването "Преди обед":

Снимка: bTV

"Казвам се Гергана, от град Казанлък съм и съм родена с тежка форма на спинална мускулна атрофия. За да стоя седнала, имам нужда от баланс, който ми дават само обувките. От 3 години нося едни обувки - и зиме, и лете.

Целта ѝ е с нейна помощ да намери човек, който да изработи специални обувки, които се намират трудно и са много скъпи.

Снимка: bTV

В ефир дизайнерката споделя историята на Гергана, а останалото се случва от само себе си. 

Само няколко дни по-късно след призива на дизайнерката при Гергана пристигат обущари, кинезитерапевти и специалисти от екипа на доцент Владислав Иванов. Обувките, за които мечтае, скоро ще са на краката ѝ.  

„Мога да ви кажа  много неща, които не мога да правя, но мога да ви кажа две, които мога. Едното е, че мога да се боря, не съм спряла да се боря за по-добър стандарт на живот“, споделя Гергана.

Снимка: bTV

Другото е да пише поезия.

„Другото нещо, освен удобни обувки, е да бъда красива и ако някой ми зяпа краката, да знам, че е за хубаво“, казва още Гергана.

Доброволците отиват и в град Стамболийски, за да вземат мярка и от крака на Тихомир Манчев, който също се е свързал с Невена Николова.

Снимка: bTV

Скоро ще може да се движи без патерици.

„На първо място искам да заведа приятелката ми на море, че не сме ходили доста години. Да се почувствам и аз жив“, споделя Трифон Манчев.

"Ще го подкрепим крака, за да може да стъпва по-спокойно и да се движи. С едно бастунче ще успява, ще е доста по-мобилен, отколкото е в момента. Ако може по този начин да го облекчим и да му помогнем“, казва обущарят Цветелин.

Снимка: bTV

Невена Николова не помага, за да трупа популярност, защото вече я има като дизайнер на кралски особи и звезди като Елизабет Хърли и Никол Шерцингер. Според нея Гергана и Трифон имат нужда преди всичко да се чувстват част от обществото.

„Трябва да намерим работа на хора, които са в изключително незавидна ситуация, без да са отговорни за това. Трябва да намерим на тези хора занимание“, смята дизанйнерката.
 
Тази история не свършва тук. Невена Николова и доброволците искат да помогнат на още хора с подобни заболявания.