Една от най-успешните ни джаз певици в момента - Рут Колева, покорява Азия. Наскоро тя се върна от турне в Япония, където албумите й бързо се продават, а след броени дни заминава за Китай, където ще участва в друг голям форум. Връзката й с Изтока започва много по-отдавна.

Рут Колева има два издадени албума в Япония. През 2015 г. получава награда за най-добра вокалистка на една от най-големите японски радиостанции. Преди няколко дни се върна от второто си турне там, където е записала нов сингъл.

"Преди 5 години всъщност Япония беше първата държава, която издаде моята музика извън България. Продуцентът, с когото направих предишния ми албум, изпрати демота на албума на един голям японски лейбъл и те изключително много харесаха музиката и дори проявиха желание да продуцират албума и да го издадат на японския пазар, което за мен беше много голяма изненада”, разказва певицата.

Но връзката й с Изтока е много по-далечна. Бащата на Рут - Неделчо Колев, е състезател по вдигане на тежести, което води съдбата на спортиста извън България.

Снимка: btvnovinite.bg

"Аз съм израснала като дете в Индия, Тайланд и Бахрейн, но по тотално различна линия. Може би тази детска любов в момента се реализира в нещо по-голямо като изкуство”, споделя Рут Колева.

"В Тайланд си спомням, че си общувах предимно с по-големи хора и си говорех на английски. Преди два месеца бях в Тайланд, знам такива елементарни думи, поздрави, някакви наименувания на храната. Може би най-странното нещо беше, когато  кацнах, 15 години не бях ходила там, но в момента, в който се качихме на магистралата, си спомних кое къде се намира в града. По същия начин вчера, когато кацнах в Катар и се наложи да сляза до града, си спомних от толкова ранна детска възраст, че неделя е работен ден при тях. И така просто го знаех, не съм го прочела някъде”, разказва певицата.

Снимка: btvnovinite.bg

„Японската храна е невероятна. Много здравословна също така. Много обичам тайландската, защото е пикантна, защото целогодишно има пресни плодове и зеленчуци. Може би най-любимата ми като вкусове и подправки е индонезийската. Много е разнообразна и има блюда с малки порции, но всяко нещо е различно и можеш да опитваш различни неща. Аз съм от този тип хора, които предпочитат да опитат от всичко, отколкото само едно нещо да има сервирано”, споделя още Рут Колева.

Снимка: btvnovinite.bg

След няколко дни тя ще се върне в Китай за нова поредица от концерти и участие на международния форум "16+1".

"Сега ще бъдем в Пекин и в Мао Тай, който е един град на 2000 км от Пекин. Преди няколко дни ми изпратиха размера на сцената, който е 16 метра. Мисля, че  на такава сцена не сме пели до момента. За нас е много голяма чест, че можем да представим България, въобще Източна Европа, на нещо толкова голямо и важно. Съответно за дипломацията и икономическите взаимоотношения на нашия регион с най-важната икономика в света. Това е и индикация, че миналото турне е минало добре”, казва Рут Колева.