„Правителството залага по-висок ръст на икономиката, но на фона на предишните лоши години и на фона на тази инфлация 5% ръст не толкова голям ръст. Трябва да се заложи 6-6,5%“, заяви бившият финансов министър Симеон Дянков в „Тази събота и неделя“.

„Инфлацията е основна тема в България в момента, защото тя удря в джоба на много българи, на домакинствата и бизнеса. Много домакинства се чудят как да платят сметките си, а конфликтът с Русия увеличава несигурността и инфлацията“, коментира Дянков.

Ако конфликтът с Русия стане горещ, това ще увеличи цената на газа и България ще е силно засегната, защото е сред 10-те европейски държави, които са силно зависими от доставките от „Газпром“, отбеляза бившият финансов министър.

„Мораториумът върху цените на тока е вреден. Той трябваше да даде глътка въздух за управляващите, но не виждаме друг план, а несигурността на енергийните пазари се увеличава. Колкото повече продължава мораториума, толкова по-зле за бизнеса и домакинствата“, смята Дянков.

„Има два притеснителни факта. Предвижда се актуализация на бюджета през юли, което при заложен дефицит, означава неговото увеличаване. По-плашещо е, че и за 2023 г. и 2024 г. също са заложени големи дефицит. Това може да доведе до вдигане на данъци“, прогнозира Дянков.

При такава ситуация влизането на България през 2024 г. ще бъде много трудно, отбеляза бившият финансов министър.

„Правителството може да направи много, ако внесе повече сигурност по отношение на пенсионната система. Това е перо, което се увеличи по стихиен начин. Колкото повече сигурност има, толкова по-добре“, каза Дянков.

„В момента управлява широка коалиция - нещо необходимо на този етап, но решенията се вземат по-бавно, отколкото трябваше да бъдат“, отбеляза Дянков, но е категоричен, че е „по-добре да се държи коалицията“.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!