В едно село с име на растение живее човек с име на светец. Неговото име почитаме днес. Екип на bTV отиде до монтанското село Липен, за да ви срещне с Лазар. Той носи името на дядо си, а първородният му внук носи неговото име.

Дядо Лазар се слави като най-добрият дърводелец в околията, майстор-крояч, много уважаван и почитан човек. Животът му е минал в работилницата, почти всички врати и прозорци в селото са направени от него. тази година той ще навърши 89 години.

„Вляза ли в работилницата, забравям за всичко – отдавам се на работата. Инструментите са останали от дядо ми. С тях съм направил дограмата на къщата ръчно. Сега изпълнявам дребни поръчки – правя столчета и други дребни неща от дърво“, каза именникът Лазар Лачков.

Когато не е в работилницата, той е в градината или в лозето. Отглежда гъски и кокошки, а пред работилницата му се разхожда и неговият приятел - кучето.

Всяка година на този ден в двора си дърводелецът посреща лазарки. Румина и Цветина са първите, които идват да поздравят дядо Лазар.

„Да са живи и здрави всички, въпреки трудния живот, който живеем. Най-вече да са здрави хората и да гонят моите години, че и повече“, каза още дърводелецът от село Липен.