България отново отива на съд заради мръсния въздух. Това стана ясно преди дни. Европейската комисия обяви, че ще съди страната ни, тъй като не е взела мерки за намаляване на дневните стойности на праховите частици. 

Снимка: AirSofia.info

Температурните инверсии ни правят много лоша услуга – на всички градове, построени в котловини. Това заяви в „Тази събота“ Стефан Димитров – създател на първата частна мрежа за независимо измерване на чистотата на въздуха www.airsofia.info

По думите му отоплението на твърдо гориво и замърсяването от автомобилния трафик също влияят за чистотата на въздуха. Той уточни, че от 1 декември насам данните от измервателните станции показват много лоша картина – два пъти над нормата е завишението на фините прахови частици. 

Снимка: AirSofia.info

„Общите данни на България показват, че има и чисти места. София не е най-мръсният град в България. Първенството си разделят Видин, Благоевград и Пловдив. Проблемът е повсеместен, защото ние не сме се преустроили да живеем в XXI в.“, заяви Димитров. 

Снимка: AirSofia.info

Той обясни, че натрупването на фини прахови частици в организма предизвиква белодробни заболявания и рак. Мръсният въздух може да причини инсулт, Алцхаймер и деменция. „Много са опасни за бременните жени и техния плод. За възрастните и най-малките – фините прахови частици се стелът на ниско и колкото по-ниско е детето – толкова по-голяма концентрация поема“, посочи експертът. 

Димитров обясни, че не се предприемат реали мерки срещу проблема. Според него няма воля за промяна. „Трябва да дадем възможност за друг тип отопление, трябва да дадем синхронизиран градски транспорт, който да накара хората да слязат от автомобилите си. На Запад бедните хора карат автомобили, богатите се возят с градски транспорт и колела“, допълни той. 

Димитров уточни, че ако не се вземат мерки – на административно ниво страната ни я чакат солени глоби. Той допълни, че средно по 40 души загиват на ден заради заболявания, причинени от мръсния въздух.