Европейската агенция на лекарствата одобри прилагането на ваксината на "Модерна". Директорът на медицинския отдел в компанията - доктор Рандал Хиър, даде ексклузивно интервю специално за bTV и "Тази събота и неделя". 

Ваксината на Модерна работи по подобен начин на първата одобрена ваксина на “Пфайзер” и "Бионтех" с тази разлика, че е по-лесна за съхранение и транспортиране. От сряда вече е одобрена за имунизация в Европейския съюз. Доктор Рандъл Хиър потвърди, че ефикасността на COVID ваксината е висока за хора в рискови категории.

„По време на третата фаза от клиничните проучвания, включихме хора в рискови групи на COVID-19. Те са във висок риск заради възрастта си или имат придружаващи заболявания. С радост съобщавам, че ефикасността на COVID ваксината дори за хора в рискови категории е висока, подобна на резултатите, получени при здрави хора“, казва д-р Хиър.

Снимка: btvnovinite.bg

Що се отнася до имунитета вследствие на имунизацията, Хиър отбелязва: „Все още наблюдаваме продължителността на ефекта след ваксинация. Така че на този етап не знаем. Това е най-честният отговор. Част от проучванията ни е да наблюдаваме резултатите внимателно, защото тази роля на ваксината е много важна“.

Все още не е сигурно дали човек е носител на заразата, след като има изграден имунитет.

„Това, което клиничното проучване показва е, че имунизация с две дози от ваксината, в рамките на период от 28 дни, генерира висока ефективност едновременно срещу лека и силна симптоматика на COVID-19. Това е, което мога да потвърдя“, казва директорът на медицинския отдел на "Модерна". 

По неговите думи има данни, че ваксината ще е ефикасна и срещу новите щамове на коронавируса.

Снимка: btvnovinite.bg

„Наблюдаваме тези данни много внимателно и непрестанно провеждаме тестове, заедно с нашите партньори. Всички налични доказателства показват, че ще е ефективна“, казва д-р Хиър.

Двете ваксини - на “Модерна” и вече одобреният препарат на “Пфайзер” и “Бионтех“, са технологично подобни - и двете са мРНК ваксини.

„Резултатите от ефикасността на двете ваксини, след проучванията, е почти еднаква. Това ни дава сигурност, че мРНК технологията действа. Ваксината на “Модерна” е изработена за лесна употреба на крайния потребител. Вследствие на много добра подготовка, разработихме ваксина, която може да се използва с наличните средства в медицинските пунктове като игли и различни инструменти. Това ни помага да достигаме до хората в най-голяма нужда“, казва д-р Хиър. 

Директорът на медицинския отдел на “Модерна” не прогнозира в какви срокове реалистично може да се достигне колективен имунитет:  „Искаше ми се да мога да кажа. Това, което е най-важно, е да имунизираме възможно най-много хора, възможно най-бързо.  Колкото по-бързо имунизираме населението, толкова по-бързо ще постигнем намаляване на разпространението и ще сложим край на пандемията“.

„Дори експертите се опитват да разберат точната цифра (от населението трябва да се имунизира, за да се изгради колективен имунитет), но не съм сигурен, че някой е успял. Знаем, че този вирус е много заразен и се разпространява дори асимптоматично. Хората могат да разпространят вируса, без да имат симптоми. Вярва се, че това е причината да се разпространява с толкова голяма сила.  Това, което знаем е, че колкото повече хора имунизираме, толкова по-малък е шансът населението да се зарази – това е най-важният факт“, казва д-р Хиър.

„Ваксината на “Модерна” е разработена да бъде възможно най-достъпна за потребителя. Ваксината се съхранява в стандартен хладилник в медицинските пунктове“, отбелязва ученият.

Що се отнася до страничните ефекти на препарата на “Модерна”, Хиър казва, че „генерално, се приема добре от организма. Ако възникнат странични ефекти – те са леки и средни, които изчезват след няколко дни.  Общо казано, при част от ваксинираните хора се получи лека болка по време на имунизация, но това се очаква при употреба на инжекция с игла. Това беше най-често срещаното оплакване“.