Драматичен дипломатически скандал се разигра между британския премиер Риши Сунак и гръцкия му колега Кириакос Мицотакис през изминалата седмица. Той доведе и до отмяна на планирана среща на двамата премиери в Лондон.

Причината за спора са произведения на изкуството - скулптури и фризове от Античността в Партенона в Лондон. 

Снимка: Ройтерс

Сунак отмени срещата си с Мицотакис, тъй като смята, че обещанието да не се обсъжда публично скулптурите на Партенона е нарушено. Ден преди срещата гръцкият премиер каза в интервю пред Би Би Си, че иска артефактите, известни още като мраморите Елгин, които са 17 статуи, както и 75 метра от оригиналния 160-метров фриз, да бъдат върнати от Британския музей в Гърция.

Храмът Партенон е построен през V в. пр.н.е. на Акропола в чест на Атина - богинята - покровителка на града Атина.

Снимка: Ройтерс

В началото на XIX в. по нареждане на британския посланик в Османската империя лорд Елджин работници свалят цели фризове от паметника. Официалната позиция на британците е, че голяма част от фризовете и статуите са били "спасени" от развалините около Партенона и не всички от тях са били изрязани.

Елджин продава мраморите на британското правителство, което през 1817 г. ги предава на Британския музей, където те остават един от най-ценните експонати.

Атина смята, че скулптурите са били откраднати, като доказателство за твърденията си те посочват и кореспонденцията на шотландския лорд с италианския художник Джовани Батиста Лусиери, на който е било поверено набавянето на античните предмети през 1801 г.

През 1983 г. Гърция започна кампания за връщането на скулптурите от Лондон, като за целта построи и специален музей в Атина, а темата е източник на периодично напрежение в двустранните връзки, но анализатори посочват, че никога не са ескалирали  до такава степен.