Къде се коренят насилието и агресията, какво съдържание привлича младите хора в глобалната мрежа и от екрана, какво трябва да правим с малки стъпки всеки ден, за да даваме добър пример на най-малките? И колко са важни посланията на известните.

В студиото на „Тази неделя“ темата коментират актьорите Дария Симеонова и Филип Буков.

„Струва ми се, че случаите, в които жертвата или близките оповестяват какво се е случило – това е зачестило. Случаят от Стара Загора е ужасен, но решението за извършителя на насилието над Дебора беше това, което вдигна хората на крака“, каза Дария Симеонова.

Тя беше част от кампания срещу насилието, като брутални снимки на няколко актриси бяха разположени в центъра на София, за да напомнят за този проблем.

„Това трудно се забравя. Това беше изключително емоционално. Кампанията се казваше „Не си сама“. Беше свързана с това да накара жени, жертви на насилие, да споделят и кажат, както и към хора, които знаят за жертви на насилие, да им помогнат. Усеща се голяма подкрепа в момента. Беше шокиращо да видим крайния резултат в кампанията. Начинът, по който се чувстваш, макар и гримиран, беше потискащ“, обясни актрисата.

Според нея се правят кампании, подават на сигнали, но „съществува бездна между органите, които трябва да предприемат действия“.

„Сега информацията е повече и хората чрез социалните мрежи могат да дадат гласност на такива случаи. Не смятам, че са се увеличили. Просто ние разбираме“, добави Филип Буков.

Преди години той дарява косата си, която пуска в продължение на около две години. Тогава е бил все още студент.

„Няма нищо по-възпитателно за едно дете от примера. Какъв е примерът в България – можеш да правиш каквото искаш, можеш да корумпираш когото искаш, няма държава, а има територия. Ако ние не превърнем тази територия в по-добро място за живеене, няма кой, защото онези 240 няма да го направят. Техните деца учат в чужбина“, каза още актьорът.