Има деца в България, които мечтаят за домашни пантофи. Има такива, които за Коледа искат само футболна топка. Има и деца, чиято мечта е да заспиват с плюшено мече.

Да сбъднем тези мечти можем всички заедно в "Операция плюшено мече", която вече 12 години помага на хиляди деца в нужда и хора с умствени увреждания да сбъднат своите коледни мечти. Днес е Денят на плюшеното мече.

Снимка: btvnovinite.bg

Платформата за даряване е https://plushenomeche.org. Там всеки може да избере регион и център и да стане дарител. Подаръкът трябва да бъде купен лично, да го опакова, надпише и да го изпрати в конкретен пункт.

Между 15 и 25 декември повече от 250 доброволци ще раздадат подаръците на децата.

„Все повече хора ни се обаждат, за да се присъединят към кампанията. Имаме около 35 регионални отговорници, които всяка година отделят три месеца от живота си, за да се осъществи всичко това. Става въпрос за много труд, който е напълно безвъзмезден. След като дадеш подаръка на дете се прибираш зареден и ти се иска да направиш още неща за тези деца”, разказа Михаела Стойкова, основател на НПО “Операция плюшено мече”.

Снимка: btvnovinite.bg

„Приветстваме това дарителите да идват с нас и лично да раздават подаръците, за да са максимално замесени в целия процес”, допълни тя.

Част от доброволците тръгват тази сутрин с 30 плюшени мечета из София. „Пътешествието на мечките” ще се отправи от НДК към Софийския университет, където мечетата ще могат да бъдат видени в метрото. След това ще мине през Борисова градина, след което ще продължи към улиците „Граф Игнатиев” и „Витошка”.

Снимка: btvnovinite.bg

Призивът е всеки да си направи селфи с плюшено мече, което да сподели в социалните мрежи. Да сподели своя собствена детска мечта и да прикани свои приятели да се включат в кампанията.