Днес е ден за размисъл преди евроизборите. Сега си представете държавите от ЕС като лодки. 

Минути преди състезание във водите на река Майн във Франкфурт. Всяка лодка е различна. Всяка плава с различна скорост. Някои състезатели са в отбор, други – индивидуално. Всеки е с различен опит и показва различен стил. Състезание, което много прилича на надпреварата за европейските избори.

Недалеч от тях на един от централните площади пред „погледа на Гьоте” в навечерието на евровота е поставен надпис: „любов” и „омраза” – двете думи, които в момента разделят европейците. Думите, които са важни за бъдещето на Европа.

На това място преди три години се ражда „Пулсът на Европа”. Проевропейските демонстрации започнат спонтанно след  брекзит, настроенията около бежанската криза и избора на Доналд  Тръмп за президент. Има ги всеки месеца, а инициативата започва юристът Даниел Рьодер.

„Това вече не беше светът, който познавахме и затова си казахме, ние сами трябва да направим нещо. Има нужда от силно гражданско общество и трябва да устояваме, това, което искаме – единна Европа, общи ценности, демокрация, правов ред – не можем да очакваме, че политиците ще свършат сами всичко това. Гражданското общество трябва да се ангажира”, казва основателят на „Пулсът на Европа” Даниел Рьодер.

„За” проекта „Европа” във Франкфурт е и познато лице от Лондон – момичето антибрекзит – Мадлейн Кей.

„Европа е под заплахата на популистите в много от държавите-членки. Брекзит трябва да бъде  зов за пробуждане на останалата част на Европа - не е добре да бездействаш и да си апатичен. Тези, които сме убедени, трябва да продължим да се борим за Европа и за бъдещето. Европа не е статус кю, а трябва да изгради по-добър живот за своите граждани и ние, гражданите трябва да сме част от този дебат, да подкрепяме европейските институции и да ги окуражаваме да се реформират, когато не сме доволни от тях”, казва Кей.

„Ние не можем да променим света, но можем да помогнем повече хора да отстояват  ценности, които ни обединяват. Затова ги приканвам да гласуват. Това настина са решаващи избори за Европа и ако успеем да активираме повече хора да дадат своя вот, тогава сигурен съм най-страшното няма да се случи”, коментира Даниел Рьодер.

В края на деня състезанието с лодки по Майн приключи и всички се събраха заедно, за да празнуват.

Вижте повече във видеото!

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!