„Диалог трябва да има и аз се надявам, че въпреки повишения тон от миналата седмица, ние ще намерим добрия тон с превозвачите. Нито със записване на разговори, нито с тропане по масата ще постигнем съгласие“.

Това каза в Плевен в отговор на въпрос на bTV министърът на иновациите Даниел Лорер.

Той коментира и обтегнатите отношения с бизнеса: „Подобно на транспортните организации е редно да намалим тона на напрежението и да започнем да дискутираме именно дългосрочните мерки, които касаят най-вече това как държавата може да си позволи да ги финансира“.

По думите му опитите на правителството са насочени към това да се потуши кризата, създадена от факта, че Путин спря газа за България.

„В момента знаете, че премиера, лично договор последните доставки на газ от Съединените щати, които ще ни помогнат поне за месец, месец и половина напред да нямаме проблеми в страната. Оттам продължава да работи върху нови източници на газ, за да не зависим от руския газ. И аз вярвам, че със сравнително малката консумация в България, това ще бъде постигнато“, заяви министърът на иновациите.

По думите му опозицията завижда на Кирил Петков за разбирането, което получава от Брюксел и САЩ.

„На мен ми се струва, че основният проблем на опозицията е, че те никога не са имали такова разбиране както с Брюксел, така и със Съединените щати. Никога не са се радвали на такова разбиране, тъй като нашите партньори от двете страни на Атлантика имат усещане, че политиката на предишното правителство у нас не е служила на истинския български и европейски интерес, а по скоро на частни интереси“, подчерта Лолер.

Според него постигнатото от премиера Кирил Петков в САЩ е безпрецедентно.

Гледайте повече във видеото!

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!