Филмът "CODA" триумфира с най-желаната статуетка на Оскарите - тази за най-добър филм, както и най-добър адаптиран сценарий. Нарекоха го исторически Оскар успех за филма - 3 номинации и 3 статуетки. Думата "CODA" е английски акроним за дете на глухи родители. А лентата разказва за едно момиче, което иска да стане певица. Актьорът, изиграл бащата на момичето, е първият глух артист, който печели „Оскар“.

Силвия Маринова, която е жестомимичен преводач и дете на глухи родители, споделя, че именно благодарение на баща си професионалния й път поема в тази посока.

Тя сподели и че се гордее с това, че подобен филм показва на света колко са невероятни глухите родители и каква всеотдайност и любов носят в душите си. 

Маринова разказа, че глухите хора са страхотни родители и че ако има втори живот, би искала отново да се роди в същото семейство.

Разбира се, както и във всичко, е имало и трудности.

Когато е била съвсем малка, Маринова споделя, че не е разбирала защо майка й не реагира, когато я вика. С неволята се е научила, че трябва да я доближава, за да реагира.

"Бях много щастлива, когато брат ми се роди, защото се въодушевих, че ще има още един чуващ човек освен мен в семейството. Аз се заех с неговото възпитание относно говоримия език. Самата аз чак като станах родител, осъзнах колко отговорна е била моята задача", споделя Маринова.

Според нея трябва да има повече преводачи като нея и хората да разберат, че глухите са като всички останали и единствената пречка е комуникационна.

Майка й споделя, че Силвия е много отдадена на професията и помощта към другите хора, а синът й казва, че се гордее с нея и иска всички да разберат колко са невероятно хората без слух.

Вижте още във видеото.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!