С уменията си по шев и кройка българка стигна чак до Африка. Боряна Вътова е носителка на няколко награди за мода и е с над 20 ревюта зад гърба си.

С упоритост и страст от шевната машина на баба си тя стига до директорския стол на отдел модел дизайн в Африка. Пътят й минава през знанията в Нов български университет и опита в американското ателие на дизайнерката, която облича Опра Уинфри, Ролинг Стоунс и семейство Кенеди.

Снимка: btvnovinite.bg

„Покани ме в нейното ателие, за да види дали мога да работя и как се справям. Даде ми задачи, направих ги. След това ме нае на работа. Там се срещнах лично с Атол Кенеди и това беше много интересно за мен. На Вики Кенеди съм поправяла някакви неща. Научих се как да правя фитинг  - дрехата да приляга максимално на човешката фигура”, разказа Боряна Вътова.

Снимка: btvnovinite.bg

За да замине в Америка, Боряна прекъсва обучението си в България, но работата за семейство Кенеди й връща желанието да покорява модни върхове. Затова тя се връща в страната ни и подава портфолиото си в международен конкурс за млади таланти.

Снимка: btvnovinite.bg

„Там беше много голяма конкуренция. Топ 10 университети бяха на самия полуфинал. Конкуренцията беше по мое време тогава 14 320 души. От тези 14 000 бяха избрани само 20. От тези 20 вече 1. Аз се класираха в полуфинала”, разказа дизайнерката.

Снимка: btvnovinite.bg

След това работата й е забелязана от престижния моден институт „Академия дел Лусо”, които я канят да стане част от екипа на африканския им филиал като преподавател.

Снимка: btvnovinite.bg

„Нигерийците и африканците са много топли, много по-различни хора. Преподавах мода на студенти между 20 и 50-годишна възраст. Изключително интересен народ, много позитивен, много надъхан. Много голяма разлика с нас европейците, малко ми беше трудно да общувам с тях в началото”, призна Боряна.

Снимка: btvnovinite.bg

„В началото не приемаха европейската мода, струваше им се много скучна и ние трябваше да направи някакъв микс и мисля, че доста добре се получи”, казва още тя.

Снимка: btvnovinite.bg

Само за няколко години Боряна създава две самостоятелни колекции и показва дизайните си в над 20 ревюта по целия свят. През месец май печели и голямата награда на международен конкурс за млади таланти ИДЕА МОДА, организиран от Нов български университет и Balkan Fashion Week. Боряна е първата отличена с престижната награда, а съвсем скоро престои и второто издание на конкурса.

Снимка: btvnovinite.bg

В момента Боряна Вътова стартира свой бранд. Насочила се е към дизайн на дрехи за мъже. Моделите й се отличават с минималистичен почерк, комбинация на трудно съчетаеми платове и съчетание от симетрия и асиметрия. Работи в изчистени гами и основни цветове като бяло, черно, сиво и тъмно синьо.

Снимка: btvnovinite.bg

„Най-смелата ми мечта, свързана с модата, е да оставя нещо в света, някаква следа, да предам нещо нататък – да предам някакви знания. Това, което направих в Нигерия, но да остане след мен, което е наистина забележително”, казва Боряна Вътова.

Снимка: btvnovinite.bg

След Нигерия новото предизвикателство за Боряна е Англия, където тя ще живее в бъдеще и ще създава новите си колекции.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!