„В нашия генетичен код е записана свободата. Нашето желание е да бъдем свободни, да бъдем волни. Такива са били българите, които са запазили 500 години своята вяра, своето семейство, своя бит. Нека да вземем пример от тези хора, които посмяха да тръгнат напред и да направят и другите като себе си смели, защото, когато първите чети на Филип Тотю и на Стефан Караджа са минали българите са се страхували. Постепенно българите се съвземат и десетки хиляди отиват и се записват опълченци. Свободата е в генетичния ни код и свободата не ни е дар, а сме си я взели с пот и с кръв в тази война”.

Снимка: btvnovinite.bg

Това каза в празничното издание на „Тази неделя” по случай 3 март Тошо Пейков, който е гл. секретар на Движение за национално възраждане „Оборище” и автор на фотоалбума „Епопея за незабравимите български опълченци”.

Снимка: btvnovinite.bg

Албумът съдържа 270 реставрирани снимки, а на корицата е Станко Вълков от 5-та опълченска дружина.

Снимка: btvnovinite.bg

„Той е моят любим герой. Намерих неговия образ във военния фотоархив. Тези сини очи ми говорят за моя дядо Станчо, който беше също такъв синеок и любимец на жените. През истинския, цветния образ на нашите предшественици българинът може да види какво са представлявали те и през очите им да погледне и в техните души, за да разбере какви са били мислите им. В черно-бялата фотография си личи кога очите са сини, кога са сиви, кога са черни или кафяви”, разказа още Тошо Пейков.