Ексклузивна среща, с човека, който познава Еверест по-добре от всеки друг, тъй като е изкачил най-високия връх в света цели 28 пъти - световният рекордьор Ками Рита Шерпа от Непал.

Девет часа и двадесет минути на 22 май 2023 година. Така един шерпата Ками Рита изкачва най-високата световна точка връх Еверест за 28 път. И подобрява собствения си световен рекорд само седмица след поставянето му.

Снимка: bTV

„Здравейте от Катманду. Сега съм далеч от планината и си почивам след рекорда, най–после имам време за семейството си и сега животът е по–хубав от всякога. Да се превърнеш от алпинист в шерпа е дълъг процес. Изкачвам върхове от 1992, но ми бяха необходими две години за да запиша името си в историята с първия осемхилядник. По–това време шерпите не бяхме толкова известни, обръщаше се внимание на всички алпинисти от другите световни точки, а ние техните водачи оставахме някак на заден план, така че когато за пръв път споменаха името ми самостоятелно бях много щастлив“, каза Ками Рита.

Снимка: bTV

Дори и на 53 години, Ками рита не се уморява. За световния рекорд обаче той е в непрестанна надпревара с Псанг Дава, преди края на пролетният сезон най-големият му конкурент успява да изкачи върха за 27-ми път.

„Като шерпи, ние не просто покоряваме върхове. Работата ни е доста тежка, свързана е с доста отговорности. Ежедневието ни започва много рано, организираме групите, постоянно наблюдаваме времето в подножието на даден връх. Ние сме тези, които поемаме основния риск, защото алпинистите ни се доверяват. Ние сме не просто водачи, а и местни, помагаме с каквото можем в последната подготовка преди изкачването. Но въпреки цялата подготовка, рискът съществува, и той не може да бъде контролиран“, посочи Ками Рита.

Днес Ками Рита ръководи десетки авантюристи и алпинисти впуснали се към приключението Еверест. Често обикаля и върховете на Русия и Китай заедно с двете си деца.

Снимка: bTV

„Не мотивирам хората, по–скоро действам със специална техника на самомотивация, тоест настройвам ги да мислят позитивно за постигнатото досега, концентрираме се в моментното местоположение, а и наблюдавам, как те се държат с всеки изминал палатков лагер, как психиката им реагира на първа станция и така преценявам дали ще успеят да покорят най–високата точка на планината, в чието подножие сме. Времето е най–големият ни враг и приятел едновременно, спрямо него планирам следващите стъпки. От десетилетия наблюдавам небето, как се движат облаците, разумно ли е да се тръгне в този момент и да понякога за съжаление се налага да изчакаме, да се забавим:, подчерта той.

Снимка: bTV

Така с умерен риск, Ками Рита признава, че обича нормалността и приема постоянното състезание към върха за част от интересния начин да сбъдваш мечтите си чрез малките победи и на хората около него.

Снимка: bTV

„Колкото и да е странно философията ми за живот е нормалността, почивам си достатъчно, през свободното време пътувам с групи и правим леки трекинги. За мен семейството е на първо място, после са върховете. Иска ми се всеки да се стреми към простичкия успех. Вижте ме, аз все още не спирам да покорявам небосклони, но приемам всеки от тях като нещо ново, да рисково, но и като обикновена част от моята работа. Единственият ми съвет, който пожелавам и на българите е да не са самостоятелни играчи. Това не е добре, при катеренето имайте своя водач, нека той ви подаде ръка, така е и в живота“, заяви Ками Рита.