Юджийн Чаплин е петото дете на гения на седмото изкуство Чарли Чаплин. Лични спомени за баща си, истории за музика и кино, за концертите си в София на 10-ти юни и в страната.

За всичко това и още разказа Юджийн Чаплин пред bTV.

Чарли Чаплин е едва на 10 години, когато започва своя път под прожекторите като танцьор и театрален актьор. Дебют в игралното кино прави през 1914, от тогава създава над 75 филма, от които 11 пълнометражни шедьоври. Създава един от най-разпознаваемите образи в поп-културата - скитникът с бастунче и мустачки, който разсмива и разплаква с еднаква лекота.

Има четири брака, от които му се раждат 11 деца.

Юджийн Чаплин е петото дете от брака на Чарли Чаплин с последната му голяма любов - Уна Чаплин. Детството му преминава в Швейцария, където Чаплин прекарва последните мигове от живота си.

"Много е трудно да си представя какъв щях да бъда, ако не бях роден в това семейство. Може би щях да стана лекар, не съм сигурен", разказа Юджийн Чаплин.

Той сподели, че баща му е работил през цялото време.

„Постоянно беше затънал в работа. Едва, когато сядахме на масата за вечеря, ме питаше как е минало в училище, как съм и така нататък. Но денят му беше затворен зад бюрото в работа", каза още Юджийн.

"Като дете нищо не ми липсваше, не боледувах. Имах много подреден живот. Ядене в точен час, ходене на училище, когато трябва. Всичко беше нормално", заяви още синът на Чарли Чаплин.

По думите Юджийн Чаплин баща му е бил мъж, който не се е страхувал да плаче.

Снимка: bTV

"Знаете, известен е със своята усмивка, но под нея много често се криеха сълзи. Баща ми изпитваше голяма носталгия по своето детство, но не говореше за лошите спомени“, разказа още той.

"Великият диктатор" от 1940 година е първият изцяло звуков филм на Чаплин. Влага в него 1.5 милиона долара. След като гледа "Великият диктатор", Хитлер забранява творчеството на Чаплин да бъде излъчвано в Германия.

"В периода на Маккартизма в Америка, когато киното е пропагандна машина, баща ми винаги се е противопоставял на големите студиа. Мисля, че свободата в живота на Чаплин беше водеща. Основната ценност, в която ни възпитаваше беше толерантността, уважението към другите. Да се противопоставяме на неправдата. Да мислим за бъдещето", сподели Юджийн Чаплин.

Снимка: bTV

Юджийн Чаплин пристига в България по повод концертната програма "Чаплин Пианисимо". Това е мултимедиен спектакъл, в който на два рояла застават виртуозите Жан-Паскал Бентюс и Силвен Моризе, които изпълняват музика от любими филми на Чаплин. Юджийн ще бъде на сцената с лични разкази за своя баща.

"Когато баща ми композираше, той не допускаше хора около себе си. Затваряше се в салона, за да свири и си спомням как веднъж седях зад вратата и слушах. Той повтаряше и повтаряше един мотив, не помня за кой филм беше, но повтаряше, докато не реши, че е готов", разказа още Юджийн Чаплин.

До думите му Чарли Чаплин е композирал предимно на пиано. Бил самоук музикант, но често наемал аранжор, който да поправи някоя и друга „грешна нота, за да работи оркестъра.“

Снимка: bTV

Мултимедийният спектакъл "Чаплин Пианисимо" гостува у нас на 10 юни в София, на 12. в Пловдив, на 15. във Варна, а билетите са в продажба.