На фона на тежките изпитания пред медиците в България, тази седмица научихме за още едно лекарско геройство. В Университетската болница "Св. Анна" спасиха жена с исхемичен инсулт, бременна в петия месец.

Един от лекарите, които участват в спешната операция, д-р Нурфет Алиоски сподели, че тази ситуация е била огромен стрес за всички в екипа, спасил 34-годишната пациентка.

Д-р Алиоски е началник Отделение по ендоваскуларна неврохирургия в „Света Анна“. 92 г. пристига от тогавашна Югославия и следва и специализира в България. Казва, че със страната ни го свързва неговата съпруга и затова е останал тук.

Той обясни, че благодарение на бързата реакция на лекарите в спешното отделение и съпруга, който забелязва симптомите на жена си, които включват загуба на говор и неспособност да си движи крайниците, всичко е минало успешно.

Най-сложното беше при извършване на процедурата, че става дума за двама пациенти – плода и майката, добави Алиоски.

Той обясни, че скоро жената ще бъде изписана, но ще бъде под наблюдение, защото все още не се знае основната причина за инсулта.

Той обърна внимание, че пациентите с подобни проблеми често се водят на 24 час или дори 38-мия.

„Лечението на исхемичния инсулт е на два етапа - доболничен и болничен. Доболничният е много важен, защото там се губи много време по отношение на разпознаването на принципите на заболяването. Основният тест е бърз тест – говор, лице и движение на крайници“, обясни лекарят.

Важно е да се дойде в болница до 6 час, за да се извърши процедурата навреме, добави специалистът.