От гледна точка на развитието на епидемията е трудно да се прогнозира дали в края на март, или в края на май е по-подходящо да се проведат парламентарните избори през следващата година.

Това заяви в „Тази събота“ социологът и бивш член на Централната избирателна комисия Цветозар Томов. 

Според него посочването от президента Румен Радев на 28 март, като възможна дата за вота, не е напук на управляващите, но е свързано с продължителните антиправителствени протести. 

Относно правото на глас на хората, които по това време ще бъдат под карантина, Томов обясни, че парламентът трябва да обсъди този казус, като го регламентира в Изборния кодекс. „Практиката в други страни, които проведоха избори по време на пандемия, показва, че единственото разумно решение е да се допусне дистанционно гласуване. За електронно не може да става дума, защото нямаме време да го подготвим“, добави изборният експерт. 

Социологът добави, че по света има добри и утвърдени практики за гласуване по пощата. Обикновено то се осъществява няколко седмици преди датата на вота. Той заяви, че ако депутатите неглижират проблема, на ЦИК ще се окаже в тежка ситуация. 

„ЦИК трябва да раздели потоците от хора, така че изборите да не доведат до разболяването на много българи или лишаването на граждани от избирателни права заради здравния си статус“, посочи Томов. 

Относно машинното гласуване и риска хората да се заразят с COVID-19, докато попълват бюлетината си, социологът коментира, че е опасно, но същото важи и за упражняването на глас чрез хартиена бюлетина, защото хората ще се докосват до един химикал, урна или повърхност .