Към 15:00 ч. 52 устройства за гласуване не работят. Централната избирателна комисия (ЦИК) е взела решение за преминаване от машинно гласуване към хартиени бюлетини за 42 секции, а за останалите 10 решението е взето от РИК-овете, обяви говорителят на комисията Росица Матева.

Едва половин процент от 10 516 машини за гласуване не работят, а причините за отказа са различни - изобщо не е тръгнала машината за гласуване, картите не са били за същото устройство или е имало проблеми с печатащите устройства на машините.

Извън страната проблем е имало, но само временно, само с една машина в Испания.

След 11 ч. Районните избирателни комисии (РИК) ще решават за преминаването към гласуване с хартиени бюлетини, за да не се бави изборният процес.

Към 11 ч. избирателната активност в страната е 11,96%. За сравнение на редовните парламентарни избори към 10 ч. е била 7,66%, а към 12 ч. – 18,10%.

Точно в 14 ч. българско време затвориха изборните секции в Оукланд и Крайстчърч в Нова Зеландия. Техните изборни книжа са приети и потвърдени от ЦИК, съобщиха от Министерството на външните работи.

Това бяха първите две изборни секции, започнали работа в изборния ден зад граница, припомниха от МВнР.

До 15:00 ч. в ЦИК са подадени 70 жалби, но 30 от тях са за агитация във "Фейсбук", а социалната мрежа не е медия и не подлежи на контрол от изборната администрация, съобщи Матева.

Скоро всички жалби ще бъдат качени на сайта на ЦИК, а сред другите сигнали има оплаквания, че членове на СИК са стояли много близо до машините, докато избиратели са упражнявали правото си на глас.